Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • Završen osmi Seanema festival u Ulcinju: Najbolji kratki film "Prava istina priče o šori" Andree Slaviček

Specijalno priznanje za “Duhove na mojim leđima” Nikole Stojanovića

Završen osmi Seanema festival u Ulcinju: Najbolji kratki film "Prava istina priče o šori" Andree Slaviček

“Pratimo isprekidanu, ali uvjerljivu pripovijest djevojčice Lene koja pjesmom i metaforama pokušava izraziti unutrašnji svijet. Ostali smo očarani njenim humorom i komunikacijom s kamerom, koji su učinili da postanemo gotovo stvarni svjedoci naslovne Šore. Odvažan i obećavajući rediteljski glas Andree Slaviček”, naveo je žiri

Kadar iz filma “Prava istina priče o šori” Foto: IMDb
Kadar iz filma “Prava istina priče o šori”
Portal AnalitikaIzvor

Osmo izdanje filmskog festivala Seanema završeno je sinoć proglašenjem pobjednika. Nagrada za najbolji kratki film pripala je rediteljki Andrei Slaviček za ostvarenje “Prava istina priče o šori”, dok je specijalno priznanje osvojio reditelj Nikola Stojanović za film “Duhovi na mojim leđima”.

Festival koji je ove godine održan od 14. do 17. septembra u Centru za kulturu u Ulcinju obuhvatio je 13 filmova, od kojih osam u takmičarskoj i pet u vantakmičarskoj selekciji. 

Selektorka takmičarske selekcije kratkih filmova bile je crnogoska producentkinja, teoretičarka filma i saradnica u nastavi na FDU Cetinje, dr Jelena Mišeljić, dok o pobjednicima je odlučio tročlani žiri kojeg su činili Alexandra Gabrižová, filmska selektorka iz Slovačke, Joanna Żak, filmska producentkinja iz Poljske i Tan Kazazi, filmski reditelj i producent iz Albanije.

SEANEMA-2023-HD-1

Žiri je odlučio da nagradu za najbolji kratki film dobije “Prava istina priče o šori” rediteljke Andree Slaviček (Hrvatska, Španija 2023.) zbog fascinantnog i intenzivnog portreta tinejdžerskog svijeta.

“Pratimo isprekidanu, ali uvjerljivu pripovijest djevojčice Lene koja pjesmom i metaforama pokušava izraziti svoj unutrašnji svijet. Ostali smo očarani njenim humorom i komunikacijom s kamerom, koji su učinili da postanemo gotovo stvarni svjedoci naslovne Šore, proganjani onim što je ostalo neispričano. Odvažan i obećavajući rediteljski glas Andree Slaviček”, naveo je žiri.

Žiri je odlučio da specijalno priznanje kratkom filmu reditelja Nikole Stojanovića “Duhovi na mojim leđima” (Srbija, 2023) zbig efektne priče porodice koja je nedavno prošla kroz gubitak voljene osobe.

“Cijenimo snažnu vizuelnu metaforu duboke ogrebotine - na tijelu, u srcu i na pejzažu. Kako možemo popuniti crne rupe koje se odjednom otvore poput kratera? I čime ih napuniti? Brižljivo napisan, snimljen i režiran komad sa dobro izvedenim likovima. Ovim posebnim priznanjem želimo da podstaknemo smjelije i inspirativnije priče o mladoj generaciji, koju ovaj film svakako predstavlja”, kazao je žiri.


Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.