Abiznis

Završena primopredaja crnogorskog broda “Kotor” u Šangaju

Izvor

Zapovjednik broda Dušan Radoničić i upravitelj stroja Slavko Radonjić zajedno sa još 19 crnogorskih pomoraca čine posadu broda .

- S obzirom da je brod najsavremenijeg dizajna koji prati sve međunarodne standarde smatramo da će ispuniti sve zahtjeve koje pred njim postavlja Port State Contol i vratiti zastavu Crne Gore na tzv. bijelu listu čime će se dati doprinos razvoju Crne Gore kao pomorske drzave, saopšteno je u dopisu dostavljenom Portalu Analitika.

deckrivookOvim projektom Crna Gora želi da zadrži status koji crnogorski pomorci imaju u svijetu vjerujući da će se u narednom periodu broj brodova koji plove pod crnogorskom zastavom povećati.

- U prilog ovoj tezi je i danas zaključen predsporazum izmedju Crnogorske plovidbe i Poly Tehologies o gradnji jos dva broda koji prate najnovije ekoloske standarde i povoljnim kreditnim aranžmanima, stoji u saopštenju.

Krajem marta očekuje se početak ekspolatacije drugog broda Bar čime će se nastaviti zacrtani cilj, plovidba prekookenaskih brodova crnogorske zastave i povratak crnogorskih pomoraca u svoju matičnu luku.

Svečanoj ceremoniji primopredaje broda Kotor prisustvovali su predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić i ministar saobraćaja i pomorstva dr Andrija Lompar sa saradnicima.

Crna Gora će od kineskih kompanija naručiti još dva nova “zelena” broda, čime će crnogorska flota imati ukupno četiri nova broda.

Posao oko nabavke još dva broda crnogorska delegacija bi trebala da dogovori sa kineskom Eksim bankom i Poli grupacijom u čijoj luci su sagrađeni prvi crnogorski brodovi.

decdelegacijadoljeok
Portal Analitika