Društvo

Zavod za metrologiju obilježava 15 godina postojanja

U periodu od osnivanja, u septembru 2006. do danas, Zavod za metrologiju teži obezbjeđenju visokog nivoa kvaliteta usluga iz oblasti zakonske, industrijske i naučne metrologije kao i oblasti kontrole predmeta od dragocjenih metala.

Zavod za metrologiju obilježava 15 godina postojanja Foto: Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

Iz Zavoda su saopštili da danas obilježavaju 15 godina postojanja.

“U Zavodu za metrologiju upostavljeno je devet kalibracionih laboratorija u oblasti metrologije mase, dužine, temperature, pritiska, malih i velikih zapremina, električnih veličina, jonizujućeg zračenja, vremena i frekvencije.

Akreditaciono tijelo Crne Gore i Hrvatska Akreditacijska Agencija akreditovale su Zavod za metrologiju u skladu sa zahtjevima standarda MEST EN ISO/IEC 17025:2018 - Opšti zahtjevi za kompetentnost laboratorija za ispitivanje i laboratorija za etaloniranje. Primjena navedenog standarda omogućava korisnicima usluga Zavoda potvrdu međunarodno priznatih rezultata mjerenja i kalibracija”, navodi se u saopštenju.

Osim toga, kako su kazali, Zavod je do sada objavio 25 najboljih mjernih mogućnosti u bazi podataka Međunarodnog biroa za tegove i mjere (BIPM), što je najbolja potvrda kvaliteta rada laboratorija za temperaturu, zapreminu, dužinu i pritisak.

“Shodno navedenom, u prvoj polovini 2021., u Zavodu za metrologiju izdato je 337 uvjerenja o kalibraciji, dok ih je tokom 2020. izdato 790. To je i najveći broj izdatih uvjerenja o kalibraciji u posljednjih pet godina i pokazatelj da Zavod uspješno ostvaruje svoju djelatnost i tokom Kovid-19 pandemije.

Zavod za metrologiju je tokom 2021. dobio i sertifikat o usaglašenosti sistema menadžmenta kvalitetom sa zahtjevima standarda MEST EN ISO 9001:2016, što takođe unapređuje kvalitet poslovanja, u oblasti zakonske metrologije i oblasti kontrole predmeta od dragocjenih metala. Zavodu za metrologiju u prvoj polovini ove godine podnijeta su i 72 zahtjeva za ispitivanje i žigosanje predmeta od dragocjenih metala. Za šest mjeseci 2021. žigosano je 18 kilograma zlata, 55 kilograma srebra, kao i jedan predmet od platine”, navodi se u saopštenju.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.