Svijet

Zaustavljen požar kod Hilandara

Izvor

Požar je sinoć oko 22 sata lokalizovan na oko 1.300 metara od Hilandara, a poslije toga je počela da pada i kiša koja je pomogla u gašenju požara, rekao je Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije i dodao da su svi vatrogasci dobro i da nema povrijeđenih.

Predstavnik Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije Bojan Glamočlija rekao je juče da su, pored vatrogasaca iz Srbije, u pomoć pritekli i grčki vatrogasci i monasi sa Svete gore, pripadnici grčke vojske, kao i da se vatra gasi iz helikoptera. 

"Posle noćašnje obilne kiše požar je pod kontolom. Ima još mjesta gdje se vidi dim. Helikopteri dejstvuju na onim mjestima gde ne može da dopre ljudska noga. Ekipa iz Srbije neće ostati da dežura, već će dežurati samo Grci, najmanje nedjelju dana", rekao je za B92 Goran Nikolić, načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke poslove.

On je kazao i da se prave protivpožarne linije oko Hilandara, kao i da će se u gašenje požara uključiti dodatne snage iz Srbije od desetak ljudi i tri kamiona. 

Kako je za B92 izjavio načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić, pedesetak vatrogasaca su tokom cijelog dana i večeri, uz pomoć šumara i monaha, raščišćavali teren kako bi napravili protivpožarne puteve. On je rekao da su "srpski vatrogasci dobro i da posao ide kako treba". 

"Vatrogasci iz Srbije, drvosječe i monasi napravili su dvije linije odbrane od požara u blizini manastira Hilandar, a ukoliko bude duvao vjetar istog smjera kao jutros, vatra bi mogla da dođe do prve linije odbrane", rekao je Marić. 

Grčka vojska je pritekla u pomoć Svetoj gori i dopremljeno je još 50 vojnih kamiona, objavljeno je na sajtu manastira Hilandar. 

U međuvremenu, grčki premijer Antonis Samaras proglasio je vanredno stanje na Svetoj gori. Ministar za Makedoniju i Trakiju Teodoros Karaoglu je sinoć na sastanku sa igumanom Hilandara arhimandritom Metodijem, kako je navedeno, prenio stav premijera da je gašenje požara na Svetoj gori sada prioritet u Grčkoj zbog velikog obima vatrene stihije i moguće ugroženosti manastira. 

Grupa bugarskih vatrogasaca uputila se danas u Grčku da bi pomogla u gašenju požara koji od srijede plamti na Svetoj gori. 

Bugarska je uputila osam vatrogasaca u dva vozila, 18 rendžera i opremu za sječu šuma, prenijela je bugarska novinska agencija BTA. 

Od petka ujutru u gašenju požara učestvuju i helikopter i dva aviona. Marić je rekao da su mu srpski vatrogasci prenijeli da efekti grčke avijacije i nisu tako veliki, s obzirom na to da se radi o ogromnoj površini od oko 3.000-4.000 hektara borove šume, pune smole, koju je vatra zahvatila. "To je stara borova šuma, puna smole i brzo gori", kazao je Marić i naveo da se linije odbrane prave bagerima. 

Sveštena opština Svete gore je naredila svim drvosječama na Svetoj gori da se pridruže akciji proširivanja protivpožarnih puteva oko Hilandara, piše Hilandar.org. Vatrogasno-spasilačka ekipa iz Srbije od svog dolaska neprestano obara stabla i osigurava glavnu liniju odbrane, prenosi portal manastira. 

Od prethodne večeri, usljed nepovoljnog pravca vjetra, vatra se pomjerila za 1,5 km ka Hilandaru. U odnosu na liniju odbrane koju predstavlja protivpožarni put u oblasti Proto Nero, požar je udaljen samo 700m, što predstavlja izuzetno veliku opasnost po odbranu Hilandara, objavljeno je na tom sajtu. 

Znatno teže je stanje na Peloponezu, gdje je u dijelu sreza Arkadija proglašeno vanredno stanje. Za sada je izgorjelo 3.000 hektara rastinja i usjeva. Svi radnici koji rade na obnovi Hilandara, a koji nisu angažovani na odbrani od požara, izašli su redovno na gradilište i rade po planu na obnovi Velikog konaka. 

Hilandarski monasi održavaju redovna bogosluženja i vrše svoja poslušanja, ali se obustavljaju sve pokloničke posjete Hilandaru. U ostalim svetogorskim manastirima posjete su dozvoljene, dok Hilandar nije u mogućnosti da prima posjetioce, jer su svi smještajni kapaciteti popunjeni. 

U ovom trenutku u manastiru su smješteni srpski vatrogasci, grčki vatrogasci i radnici i pripadnici grčke vojske. 

Hilandar je 2004. godine zahvatio požar, od koga se manastir još nije oporavio i još se restaurira. Šteta je procijenjena na 8 miliona eura.

IZVOR: B92, BETA, TANJUG, HILANDAR.ORG

128hil
Portal Analitika