TV / Film

Uporedio film čuvene rediteljke sa nacističkom propagandom

"Zatečeni neprijateljstvom i prijetnjama poljskog ministra": Evropska filmska akademija stala u odbranu Agnješke Holand

Na komentar poljskog ministra prvo je reagovalo Poljsko udruženje filmskih radnika, čiji je predsjednik Jacek Bromski uporedio Ziobroa sa Putinom

"Zatečeni neprijateljstvom i prijetnjama poljskog ministra": Evropska filmska akademija stala u odbranu Agnješke Holand Foto: profimedia
Portal AnalitikaIzvor

Evropska filmska akademija objavila je otvoreno pismo podrške svojoj članici uglednoj poljskoj rediteljki Agnješki Holand, u kojem je osudila verbalni ispad poljskog ministra Zbignjeva Ziobra koji je njen novi film „Zelena granica” uporedio sa nacističkom propagandom.

EFA je saopštila da je „zatečena ličnim neprijateljstvom i prijetnjama poljskog ministra.

Podsjetimo, Ziobro je početkom prošle nedjelje na Tviteru napisao da su „u Trećem Rajhu Njemci snimali propagandne filmove u kojima su Poljake prikazivali kao pljačkaši i ubice, a da danas imaju Agnješku Holand“. 

Radnja filma „Zelena granica” odvija se u prašumskom pograničnom području između Bjelorusije i Poljske. Kada je vlada Lukašenka odlučila da iskoristi talas izbjeglica da uzdrma Evropsku uniju, hiljade migranata iz centralne Azije našlo se na poljskoj „zelenoj granici”. Film prati njihove sudbine i ponašanje poljskih graničnih službi. Film takođe komentariše poljsku migracionu politiku, uključujući i Ziobrovu. Ziobro je na Tviteru revoltirano prokomentarisao film, iako nije imao priliku da ga pogleda.

“Napad na Poljsku i Poljake”: U Varšavi bijes zbog novog filma legendarne rediteljke
2
“Napad na Poljsku i Poljake”: U Varšavi bijes zbog novog…
15.09.2023 23:03
Novi film Agnješke Holand kritika je poljske vlasti
0
Novi film Agnješke Holand kritika je poljske vlasti
18.08.2023 23:43

Komentar poljskog ministra pravde je utoliko neprikladniji jer rediteljka potiče iz porodica čiji su članovi bili žrtve nacizma. Holand je jevrejskog porekla, njen deda je poginuo u Holokaustu, a otac je bio oficir za vezu u antifašističkom Varšavskom ustanku.

Na komentar poljskog ministra prvo je reagovalo Poljsko udruženje filmskih radnika. Predsjednik društva Jacek Bromski uporedio je Ziobroa sa Putinom: 

„Želio bih da vas obavijestim da se nijedan američki političar nije usudio da kritički reaguje na krajnje antiamerički film Olivera Stouna „Vod smrti“, ako čak ni Putin nije ovim tonom komentarisao Zvjagincevljeve filmove, koji su prema Rusima veoma kritični, pošto vjerovatno nisu htjeli da se brukaju”.

Bromski je dodao i da kad je reč o diskreditaciji Poljske u očima međunarodnog javnog mnjenja, niko u istoriji njihove demokratske domovine nije postigao toliko pomenuti ministar.

Ovo nije prvi put da se poljska vladajuća partija PIS i njeni lideri sukobljavaju sa filmskim stvaraocima. Istu sudbinu 2014. doživio je reditelj Pavel Pavlikovski i njegov film „Ida”, koji se djelimično bavi poljskim antisemitizmom.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.