Stav

Zašto treba ugasiti FCJK

Od osnivanja Instituta za crnogorski jezik i književnost u Podgorici 2010. i njegove transformacije u Fakultet za crnogorski jezik i književnost na Cetinju traje kontinuirana hajka na tu ustanovu, njene profesore, studente i predstavnike.

Zašto treba ugasiti FCJK Foto: PA
Antena MIzvor

Ma kako se predstavljali i u čije ime nastupali, bez obzira potiču li s ulice ili univerziteta, jesu li funkcioneri klerofašističkih političkih stranaka ili predstavnici deklarativno građanskih udruženja i partija ili pak vjerski visokodostojnici, oni nastupaju s istim ciljem – ugušiti slobodnu misao, negirati pravo Crne Gore na svoj jezik i svoju kulturu, onesposobiti one što rade kako bi manje vidljiv bio njihov nerad.

Javnome linču ta je ustanova izložena nikad više no posljednjih mjeseci od strane Vladinih funkcionera i eksperata iz resora PNKS i uslužnih im medija. Medijskom hajkom priprema se teren za gašenje FCJK, a način će se usklađivati s prilikama – direktnom odlukom Vlade CG ili novim Zakonom o visokom obrazovanju koji više neće dozvoljavati postojanje visokoškolskih institucija izvan centralizovanoga i politički instrumentalizovanoga Univerziteta Crne Gore. Zašto treba ugasiti FCJK?

1. Zato što od osnivanja djeluje u skladu s onim zbog čega je osnovan – afirmacija i proučavanje crnogorskoga jezika, književnosti i kulture – a ne u skladu s potrebama partija na vlasti.

2. Zato što personalnim sastavom i djelovanjem reprezentuje ono što je morala biti građanska Crna Gora.

3. Zato što je na polju montenegristike za deset godina ostvario više no sve crnogorske naučne i kulturne ustanove od osnivanja.

4. Zato što su profesori FCJK odigrali ključnu ulogu u procesu standardizacije crnogorskoga jezika.

5. Zato što javno kritikuju društveno devijantne pojave dok Crnom Gorom ječi institucionalni muk.

6. Zato što je dvije godine po osnivanju uspio finalizovati s minornim sredstvima prvu i dosad jedinu trotomnu Istoriju crnogorske književnosti, projekt za koji je Crna Gora prije osnivanja FCJK izdvajala ogromna novčana sredstva drugim institucijama koje nijesu bile sposobne objaviti ni abecedar.

7. Zato što je u godini Njegoševa jubileja – 200 godina od rođenja – objavio petotomnu Bibliografiju Njegoš od 35.000 bibliografskih jedinica, dok su druge ustanove novac za taj jubilej opravdale projektima kojih se više ni same ne śećaju, prežvakavajući ono što je dotad bezbroj puta bilo rečeno.

8. Zato što je izdavač prve i jedine Dijalektologije crnogorskoga jezika, koja je zatim objavljena na engleskome jeziku kod prestižnoga inostranog izdavača.

9. Zato što je izdavač prvih prevoda antičkih djela na crnogorski jezik (Ilijada, Odiseja, Gilgameš...).

10. Zato što je izdavač prvih usmenoknjiževnih zbirki južnoslovenskih, starijih i od Vuka Karadžića, koje su čamile u arhivima u Crnoj Gori i inostranstvu, izvan interesovanja naših ustanova i istraživača.

11. Zato što je izdavač prvoga filološkog časopisa u Crnoj Gori – Lingua Montenegrina – koji je indeksiran u međunarodnim bazama.

12. Zato što je izdavač oko 200 knjiga i monografija iz oblasti književne, jezičke i kulturne montenegristike.

13. Zato što je organizator velikoga broja okruglih stolova i naučnih skupova, među kojima je onaj koji je bez premca u Crnoj Gori – Cetinjski filološki dani, koji okuplja najznačajnija imena svjetske filologije, imena koja i ovih dana peticijama i proglasima pružaju srdačnu podršku FCJK.

14. Zato što je ostvario saradnju s relevantnim naučnim i visokoškolskim ustanovama širom regiona.

15. Zato što je jedina nacionalna ustanova koja ima misionarsku ulogu, koju ova vlast bolje razumije od prethodne, zbog čega je i organizovala ogavnu propagandu protiv FCJK.

16. Zato što ima podršku slobodarskoga Cetinja i svih građanskih udruženja i pojedinaca kojima je stalo do građanskoga, sekularnog ustrojstva crnogorskoga društva.

17. Zato što ne jednači patriote i izdajnike, fašiste i antifašiste, heroje i kleronacionaliste.

18. Zato što ne pristaje na okupaciju.

19. Zato što je ostvarenje sna onih koji su stvarali temelje nezavisnoj, sekularnoj, građanskoj, slobodarskoj Crnoj Gori – od Prvoga svjetskoga rata do naših dana.

I zbog svega onoga čega se u ovome momentu ne mogu śetiti, a što oni koji nas mrze ne mogu zaboraviti.

Portal Analitika