Društvo

Udruženje boraca NOR-a i antifašista Nikšića

Zašto prijetnje Turcima i Muslimanima u Nikšiću

Udruženje boraca NOR-a i antifašista Nikšića najoštrije osuđuje skrnavljenje Hadži Ismailove džamije u Nikšiću ispisivanjem pogrdnih nacioanalističkih grafita upućenih nikšićkim muslimanima sa kojima se pokušava srušiti viševjekovni multietnički i multivjerski sklad koji vlada među građanima Nikšića.

Zašto prijetnje Turcima i Muslimanima u Nikšiću Foto: Foto: RTCG
Portal AnalitikaIzvor

Iako aktuelna vlast uporno ponavlja pomirenje i suživot među građanima Crne Gore ovakve poruke se šalju iz Pljevalja, Bijelog Polja, Berana, Podgorice a evo sada i iz Nikšića. Ko su naredbodavci i autori ovih poruka, dali isti oni koji bi da daju ulicu četničkom vojvodi Pavlu Đurišiću i Ratku Mladiću osuđenom ratnom zločincu i oni kojima odgovara da se ne donese rezolucija o genocidu u Srebrenici.

Crnogorska javnost dobro zna da je Kralj Nikola prilikom oslobođenja Nikšića 1877 godine za prvog upravnika grada postavio bega Mušovića. Od tada pa do danas nikšićani žive u skaldu i ljubavi bez obzira ko je koje vjere ili nacije. 

Hadži Ismailova džamija potiče iz vremena osmanske imperije a obnovljena je 1804. godine, dabi 1982. godine bila proglašena za kulturno-istorijski spomenik. Ona je kroz istoriju bila simbol tradicije i tolerancije u našem gradu, a danas je jedini sačuvani vjerski objekt za pripadnike muslimanske vjeroispovijesti.

Nećemo dozvoliti nikome, pa ma ko on bio da poremeti međunacionalni i međuvjerski sklad u Nikšiću koji datira još od njegovog oslobođenja 1877. godine.

Zato od nadležnih organa zahtijevamo da se počinioci i nalogodavci pronađu i najoštrije kazne jer slobodarski Nikšić ne može i neće tolerisati nikakve nacional-fašističke poruke.

Portal Analitika