Politika

Skandalozno obilježje na auto-litiji koalicije ,,Za budućnost Nikšića“

Zastava četničkih trojki i države Srbije na auto-litiji DF-a u Nikšiću

Osim četničke zastave, na skupu su dominirale trobojke: Srpske pravoslavne crkve, trobojke Knjaževine Crne Gore iz 1905. kao i trobojka sa grbom - zvanična zastava države Srbije.

Zastava četničkih trojki i države Srbije na auto-litiji DF-a u Nikšiću Foto: Pobjeda
PobjedaIzvor

Crna četnička zastava na kojoj je natpis ,,Za kralja i otadžbinu“ primijećena je na auto-litiji u organizaciji koalicije ,,Zajedno za budućnost Nikšića“.

To je objavila Fejsbuk stranica ,,Crnogorci śevera Crne Gore“ uz propratnu fotografiju na kojoj se vidi kamion kojem je otvoren prozor i na kome se nalazi zlokobna četnička zastava s lobanjom.

– Pogledajte četničke zastave u Nikšiću na kamionu. Sramota u 21. vijeku. Sramote Ure i Demokrata koje su u istoj koloni – navodi se u objavi na toj Fejsbuk stranici čiji posjetioci navode da je fotografija autentična.

Demokrate su, međutim, naknadno saopštile da nijesu organizator već da su ,,samo prolazili“ pored auto-litija DF-a, dok je Ura demantovala da ima bilo kakve veze sa litijama.

Crna zastava s lobanjom bila je zastava četničkih trojki u Drugom svjetskom ratu, kvislinškog pokreta koji je predvodio Draža Mihailović.

Osim četničke zastave, na skupu su dominirale trobojke: Srpske pravoslavne crkve, trobojke Knjaževine Crne Gore iz 1905. kao i trobojka sa grbom - zvanična zastava države Srbije.

Na video snimcima koji su objavljeni u javnosti nijesu primijećene zastave Crne Gore.

Kako je Pobjeda ranije objavila, nosilac liste „Za budućnost Nikšića“ Marko Kovačević kao uostalom i njegova stranka Nova srpska demokratija veliki su pobornici Ravnogorskog pokreta, četničke ideologije, ali i novog velikosrpskog projekta ,,srpski svet“.

Na fotografijama koje je objavila Pobjeda se vidi Kovačević u uniformi Ravnogorskog pokreta, koji je osnovao komandant četnika u Drugom svjetskom ratu Dragoljub Mihailović u proljeće 1941. godine. Taj kvislinški pokret je tokom Drugog svjetskog rata sarađivao i bio potčinjen njemačkom i italijanskom okupatoru, a četničke jedinice su na sjeveru Crne Gore i u Bosni i Hercegovini izvršile masovne ratne zločine.

Crna Gora je zvanično u maju 2016. godine zabranila NVO Ravnogorski pokret jer je njegovo djelovanje bilo suprotno Ustavu Crne Gore. Prvobitno, Ravnogorski pokret registrovan je u MUP-u 18. aprila te godine, a u obrazloženju odluke o brisanju iz Registra navedeno je da je rješenje o upisu donijeto bez saznanja rukovodilaca MUP-a.

U reagovanju koalicija ZBNK je saopštila da se Marko Kovačević ,,samo slikao u četničkoj uniformi povodom predstave kojom je upriličeno sjećanje na heroja iz Prvog svjetskog rata Blagoja Krušića“.

Međutim, ono što nijesu saopštili jeste da je i Krušić bio visoki funkcioner Ravnogorskog pokreta i da su ga kao pripadnika tog pokreta ubili partizani 1944. godine.

Portal Analitika