Svijet

Propisano dekretom

Zaposleni u Vatikanu rizikuju otkaz ako odbiju da se vakcinišu

Zaposleni u Vatikanu, koji odbiju da se vakcinišu protiv kovida-19, od sada rizikuju da dobiju otkaz, propisuje dekret države Vatikan, koja zapošljava oko 5.000 ljudi.

Zaposleni u Vatikanu rizikuju otkaz ako odbiju da se vakcinišu Foto: Foto: Tanjug via Guglielmo Mangiapane/Pool photo via AP
N1Izvor

Zaposleni, koji nema dokazane medicinske kontraindikacije i odbije da primi vakcinu protiv koronavirusa, rizikuje „manje ili više važne posljedice koje mogu ići do prestanka radnog odnosa“, piše u tekstu objavljenom na zvaničnoj stranici države Vatikan.

Dekret, koji se poziva na sankcije predviđene vatikanskim zakonom iz 2011. godine, odnosi se i na kandidate za radno mjesto u Vatikanu, koji možda neće biti angažovani ako odbiju da budu vakcinisani.

U tekstu se pominju „radnje neophodne za odgovor na pandemiju“ i podvlači da „odbijanje vakcine može predstavljati rizik po druge“ i „ozbiljno povećava rizik po javno zdravlje“.

Detaljno se navodi i niz drugih kazni. Ako se nosi maska i ne poštuje držanje razmaka, mogu biti izrečene novčane kazne od 25 do 50 eura, a za kršenje karantina predviđene su kazne do 1.500 eura. Vatikan je u januaru počeo besplatno vakcinisanje za sve zaposlene. Papa Franja i emeritus papa Benedikt XVI su već vakcinisani.

Portal Analitika