Region

Započelo suđenje slovenačkom hakeru, tvorcu bot mreže Mariposa

Izvor

Mariposa je bila jedna od prvih masovnih bot mreža koja je ugašena zahvaljujući saradnji vlasti i stručnjaka za računarsku bezbjednost. Bot mreža se pojavila početkom 2009. godine i ubrzo je privukla pažnju stručnjaka i vlasti. Nakon formiranja radne grupe istraživači su tražili način da zaustave aktivnosti bot mreže dok su vlasti paralelno sa tim pokušavale da identifikuju odgovorne za bot mrežu.

Krajem godine, radna grupa je prikupila dovoljno informacija potrebnih za gašenje bot mreže što se i dogodilo u decembru 2009. godine kada su stručnjaci radne grupe objavili da je rad bot mreže zaustavljen i da je to rezultat monitoringa komunikacije operatera i zaraženih računara i servera za komandu i kontrolu.

Ubrzo poslije toga, vlasti u Španiji uhapsile su troje osumnjičenih da su umiješani u aktivnosti Mariposa-e, koja je u vrijeme kada je ugašena kontrolisala oko 12,5 miliona zaraženih računara u 190 zemalja širom svijeta.

U julu 2010. godine, ubrzo poslije akcije španske policije, vlasti u Sloveniji su uhapsile Matjaža Škorjanca koji se juče pojavio pred slovenačkim sudom. Osim za prodaju originalnog softvera čiji je autor, Škorjanac se tereti i za prodaju dodataka za softver prema narudžbini kupaca. Trojica uhapšenih Španaca još uvek čekaju suđenje koje bi trebalo da počne tokom ove godine.

Portal Analitika