Zanimljivosti

Zanimljivo, ali neistinito – pet popularnih mitova o alkoholu

Uz konzumaciju alkohola vežu se mnogi mitovi. U neke od njih vjeruje se više od drugih. Zadovoljna.hr objavljuje pet uobičajenih mitova o alkoholu koji zvuče zanimljivo, ali nisu istiniti.

Zanimljivo, ali neistinito – pet popularnih mitova o alkoholu Foto: Pixabay
N1Izvor

Ukoliko malo odspavam eliminisaću iz tijela konzumirani alkohol

Upravo suprotno ovakvom razmišljanju – spavanje usporava brzinu otrježnjenja, jer spavanje sprječava razgrađivanje alkohola u krvi. Stoga će tijelu dok spavamo biti potrebno više vremena da eliminiše alkohol iz organizma. Do ovog otkrića došli su japanski stručnjaci iz Nacionalnog centra za borbu protiv alkoholizma. Zanimljivo je i da alkohol dugoročno nepovoljno utiče na san. Osobe koje su konzumirale veće količine alkohola, kasnije su imale problema sa spavanjem, piše Zadovoljna.hr.

Kafa će mi pomoći da se otrijeznim

Kafa sadrži kofein, stimulans koji nas čini budnim. Međutim kofein ne pomaže tijelu da brže prerađuje alkohol. Naučnici tvrde da će pijenje kafe ujutro pogoršati postojeće simptome mamurluka. Budući da je kafa dijuretik, ona će izbaciti preostalu vodu iz organizma, pa je bolje izbjegavati bilo kakve napitke s kofeinom. Najbolje je piti običnu vodu ili multi-vitaminska pića koja će pomoći organizmu da nadoknadi elektrolite.

Ukoliko prije konzumacije alkohola pojedem masnu hranu, neću moći da se napijem

Masna hrana neće djelovati poput sunđera i upiti alkohol. Međutim, bitno je pojesti nešto prije i tokom konzumiranja alkohola, jer hrana u želucu usporava apsorpciju alkohola u krvotok, ukoliko se alkohol konzumira u umjerenim količinama.

Ništa mi se neće dogoditi ukoliko miješam alkoholna s energetskim pićima

Energetska pića mijenjaju percepciju koliko smo stvarno opijeni, jer prikrivaju sedativne učinke alkohola koji često navode ljude da prestanu da piju. Konzumacija kombinacije energetskih pića i alkohola u većim količinama može izazvati i ozbiljne negativne posljedice. Kako biste ostali svjesni svojih granica i izbjegli moguće negativne učinke uzrokovane konzumacijom previše alkohola i previše kofeina, izbjegavajte miješanje alkoholnih i energetskih pića.

Miješanje raznih alkoholnih pića izazvaće mučninu

Količina alkohola koju neko popije i vrijeme u kojem se popije važniji su od vrste pića koje se konzumira ili načina miješanja pića. Ako se prebrzo popije previše bilo kojeg alkohola, može se osjetiti mučnina, bilo da se radi o vinu, pivu ili jakom alkoholnom piću. Za ilustraciju, ista količina alkohola, odnosno etanola (10 g) nalazi se u 250 ml piva s 5% alkohola, 100 ml vina s 12% alkohola ili 30 ml žestokog pića s 40% alkohola. Treba znati i da jetri treba oko sat vremena za obradu i uklanjanje jedne jedinice ili 10 g alkohola. Ništa ne može ubrzati proces eliminacije alkohola iz organizma.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.