Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Žalba SDT-a: Tvrde da je oslobađajuća presuda Miomiru Mugoši zasnovana na nevažećoj odluci iz 2002. godine

Oslobođen optužbe za zloupotrebu u slučaju prodaje gradskog zemljišta „Carinama“

Žalba SDT-a: Tvrde da je oslobađajuća presuda Miomiru Mugoši zasnovana na nevažećoj odluci iz 2002. godine

U SDT-u tvrde da je u vrijeme izvršenja djela važila odluka o gradskom građevinskom zemljištu iz 2003. godine, koja ne propisuje mogućnost prenosa prava svojine putem neposredne pogodbe


Žalba SDT-a: Tvrde da je oslobađajuća presuda Miomiru Mugoši zasnovana na nevažećoj odluci iz 2002. godine Foto: UGC
PobjedaIzvor

Specijalno državno tužilaštvo, kako saznaje Pobjeda, u žalbi na presudu sutkinje Višeg suda u Podgorici Vesne Pean kojom je bivši gradonačelnik glavnog grada Miomir Mugoša oslobođen optužbi za zloupotrebu službenog položaja u slučaju prodaje gradskog zemljišta firmi „Carine“, navodi da se sud u presudi, između ostalog, poziva na odluku o građevinskom zemljištu iz 2002, koja u vrijeme izvršenja djela nije bila na snazi.

Mugoša je krajem maja oslobođen optužbi Specijalnog državnog tužilaštva da je kao gradonačelnik Podgorice iskorišćavanjem svog službenog položaja gradsku kasu oštetio za 6.723.194,85 eura prilikom prodaje gradskog zemljišta firmi Carine ispod tržišne cijene za 165 eura po metru kvadratnom.

"Nema dokaza da je u ovom slučaju Miomir Mugoša postupao sa umišljajem da pričini štetu Glavnom gradu u korist kompanije „Carine“, a što je jedan od neophodnih uslova za krivično djelo zloupotreba službenog položaja za šta ga je teretilo Specijalno tužilaštvo," kazala je tada sutkinja Pean.

Specijalno državno tužilaštvo, sa druge strane, u izjavljenoj žalbi navodi da je sud pogrešno i nepotpuno utvrdio činjenično stanje i bitno povrijedio odredbe Zakona o krivičnom postupku, te da se u presudi, između ostalog, poziva na odluku o građevinskom zemljištu iz 2002. godine, koja u vrijeme izvršenja djela nije bila na snazi, već je važila odluka o gradskom građevinskom zemljištu iz 2003. godine, koja ne propisuje mogućnost prenosa prava svojine putem neposredne pogodbe.

Sud je cijenio da nije bilo umišljaja jer je „Mugoša sve činio da postupa pravilno i zakonito, što potvrđuje stavljanje van snage odluka koje je prethodno donio i raskid i ugovora“. Međutim, tužilaštvo naglašava da raskidi ugovora i druge radnje nijesu posljedica njegovih odluka, već su uslijedile kao rezultat postupanja po odlukama nadležnih sudova.

Što se tiče nalaza Komisije vještaka i nalaza Sanje Radović koji su vršili procjenu vrijednosti zemljišta, tužilaštvo je tokom postupka, ali i u žalbi, istaklo brojne primjedbe koje, kako je nezvanično rečeno Pobjedi iz SDT-a, vještaci nijesu ni u jednom dijelu uspjeli da opovrgnu, niti se Komisija vještaka uopšte izjasnila u dijelu nastupanja eventualne štete po Glavni grad i iznosa te štete.

Mugoša je u aprilu u završnim riječima pred podgoričkim Višem sudom kazao da mu sud može izreći jedino oslobađajuću presudu, jer u sudskom postupku tužilaštvo nije dokazalo da je prekršio zakon i nanio štetu Glavnom gradu prilikom prodaje gradskog zemljišta kompaniji „Carine“.

Portal Analitika