Abiznis

Zajednička inicijativa da se pomogne Konstruktoru

Izvor

Istovremeno, Đukanović nije isključio mogućnost da, u slučaju nedostavljanja garancija u narednih 15 dana,- posao, nakon pregovora, preuzme drugorangirani ponuđač grčki konzorcijum Aktor.

Đukanović je na zajedničkoj konferenciji za novinare kazao da je samo pitanje hoće li Konstruktor u pregovorima sa finansijskim institucijama zatvoriti kompletnu finansijsku konstrukciju.”Ako se to dogodi, biće nam veliko zadovoljstvo da sa njima nastavimo radove jer bi to za Crnu Goru bilo jednostavnije i značilo bi samo hod po istoj trasi. To bi zadovoljilo sve naše potrebe da što prije dođemo do prve dionice tog puta i tako odagnamo sve nedoumice koje postoje u domaćoj javnosti, ali znamo da je to pitanje komplikovano”, saopštio je Đukanović koji je najavio i nastavak pregovora sa drugorangiranim ponuđačem.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor je objasnila da hrvatska Vlade ne može dati grancije Konstruktoru, budući da je riječ o privatnoj firmi, ali da će nastojati da pomogne hrvatskoj kompaniji.”Sve što budemo mogli da damo u podršci ili ohrabrenju i finansijskim institucijama mi ćemo učiniti. Vjerujem da ćemo se ubrzo vidjeti", rekla je Kosor.

Konstruktor je prije desetak dana predao Vladi dokumente za koje nije potvrđeno da predstavljaju i bankarske garancije. Crnogorska vlada, kako je objavljeno, trenutno procjenjuje ta dokumenta Konstruktora.Rok Konstruktoru ističe krajem ovog mjeseca, a u Vladi nisu voljni da dodatno produžavaju rok za dostavljanje garancija hrvatskoj kompaniji.

Konstruktor- IGH je ranije, u tenderskom postupku, dobio odobrenje da gradi autoput od Bara do granice sa Srbijom, dužine 170 kilometara.

Početak radova ozvaničen je prošle jeseni u selu Gornje Mrke kod Podgorice.

Hrvati su za kompletan autoput ponudili neto sadašnju vrijednost od 2,77 milijardi eura, od čega bi učešće države bilo 1,74 milijarde eura. Konstruktor je za glavnu dionicu budućeg autoputa od Podgorice do Mateševa ponudila cijenu od 910 miliona eura, uz učešće države od 603 miliona eura.

Grčko-izraelski konzorcijum je za kompletan autoput ponudio cijenu od 3,92 milijardi eura uz učešće države od 2,78 milijardi eura, dok je za dionicu od Podgorice do Mateševa ponuđeno 1,2 milijardi od čega bi državno učešće bilo 845 miliona eura.

Iz grčkog konzorcijuma je nekoliko puta ponovljeno da oni imaju novac za projekat izgradnje autoputa.

 

 

Portal Analitika