Svijet

Zabilježeno čak 168 incidenata tokom prošle godine

Zabrinjavajući izvještaj: 31 država prijavila gubitak ili krađu radioaktivnog materijala

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) poziva na bolju zaštitu radioaktivnog materijala pri transportu jer se bilježi velik broj gubitaka ili krađa.

Zabrinjavajući izvještaj: 31 država prijavila gubitak ili krađu radioaktivnog materijala Foto: Unsplash
Portal AnalitikaIzvor

Prošle godine 31 država prijavila je ukupno 168 slučajeva krađe ili gubitka radioaktivnog materijala.

IAEA je to objavila u ponedjeljak, na početku konferencije o nuklearnoj sigurnosti u Beču. Ti brojevi u skladu su s dugoročnim prosjekom. Od 1993, kad su se počeli prikupljati ti podaci, bilo je više od 4,2 hiljade takvih slučajeva. 

IAEA, agencija Ujedinjenih nacija, saopštila je kako se više od polovine krađa i gubitaka događa tokom prevoza. Često je riječ o ozračenom metalnom otpadu, tehničkoj opremi s izvorima zračenja ili medicinskim proizvodima. 

Elena Buglova, čelnica odjeljenja za nuklearnu bezbjednost IAEA-e, upozorila je da ti brojevi pokazuju da nuklearni i drugi radioaktivni materijali „ostaju ranjivi na bezbjednosne prijetnje tokom transporta”, što naglašava važnost jačanja „bezbjednosnih mjera”. 

IAEA vjeruje kako je vrlo rijetko riječ o kriminalnim događajima. Prošle godine je samo šest incidenata povezano s kriminalom. Većina slučajeva odnosila se na odlaganje ili prevoz radioaktivnih materijala bez odgovarajuća autorizacije.

Portal Analitika