Crna hronika

Policija obezbjeđivala i osam javnih okupljanja

Za sedam dana registrovana 42 krivična djela, procesuirano 45 osoba

Službenici Uprave policije su, od 20. do 27. maja, na teritoriji Crne Gore registrovali 42 krivična djela zbog kojih je pocesuirano 45 lica, navodi se u izvještaju Ministarstva unutrašnjih poslova. 

Ilustracija Foto: UP
Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

"Najveći broj registrovanih krivičnih djela je iz oblasti opšteg kriminalita, i to 35 djela, a proaktivnim radom policije je otkriveno sedam krivičnih djela iz oblasti ekonomskog kriminala. U trenutku izvršenja 10 krivičnih djela je registrovano sa nepoznatim izvršiocem, a preduzete aktivnosti iz nadležnosti policije su rezultirale rasvijetljavanjem devet djela, što predstavlja procenat rasvijetljenosti od 90 odsto", navode iz MUP-a. 

Pripadnici kriminalističke policije su uhapsili su 35 osoba, od čega njih 19 zbog učinjenih krivičnih djela, a 16 zbog učinjenih prekršaja.

"Nedelju za nama obiilježila je realizacija višemjesečnih aktivnosti usmjerenih na suzbijanju krijumčarenja, prodaje, izrade, prepravke i zloupotreba oružja i eksplozivnih materija, a tokom koje su izvršeni pretresi na 21 lokaciji koje koristi 18 osoba, na području osam opština, što je rezultiralo najvećom zapljenom vatrenog oružja u jednom danu, u jednoj akciji, u posljednje dvije decenije", navode iz MUP-a. 

Pronađena su i oduzeta 123 komada vatrenog oružja različite vrste, među kojima: ručni raketni bacač, automatske puške, automatski pištolji, minskoeksplozivna sredstva, djelovi od oružja, kao i oko 6.000 komada municije različitog kalibra.

"Lišena su slobode i procesuirana četiri lica zbog krivičnog djela nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i eksplizivnih materija, dok će protiv pet lica biti podnešene krivične prijave nakon sprovedenih kriminalističko tehničkih radnji. Policija je prethodne sedmice podnijela dvije krivične prijave protiv dva lica zbog djela iz oblasti zloupotrebe narkotika. Osim toga, podnijeta je i 24 prekršajna prijava protiv 24 lica zbog prekršaja iz Zakona o sprečavanju zloupotrebe opojnih droga", navode u izvještaju. 

Kada je riječ o otkrivanju i sprječavanju krivičnih djela iz oblasti ekonomskog kriminala, policija je zbog koruptivnih krivičnih djela podnijela dvije krivične prijave protiv dva lica zbog krivičnih djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju. Djelo je registrovrovano u privatnom sektoru.

"Tokom navedenog perioda registrovano je devet krivičnih djela iz oblasti nasilja u porodici, a shodno Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici podnijeto je 13 prekršajnih prijava. U izvještajnom periodu zbog krivičnih djela će odgovarati tri maloljetnih osoba, i to zbog krivičnih djela teška krađa, teška krađa u pokušaju i izazivanje opšte opasnosti", navode iz MUP-a. 

Crnogorska policija je shodno nacionalnim potjernicima lišila slobode osam osoba, dok su slobode lišena dva međunarodno tražena lica.

"Nedjelju za nama je obilježilo stabilno stanje javnog reda i mira. Na teritoriji Crne Gore policijski službenici su zablilježili 17 slučaj narušavanja javnog reda i mira i tom prilikom procesuirali ukupno 24 lice zbog 26 prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru. Od navedenog broja procesuiranih lica, njih 12 je lišeno slobode", navode iz MUP-a. 

Policija je od 20. do 27. maja obezbjeđivala osam javnih okupljanja.

"Pripadnici policije su na području Nikšića izvršili operativno – taktičku radnju „Raciju“ u jednom ugostiteljska objekta. Kada je riječ o stanju bezbjednosti u saobraćaja tokom prethodne nedelje registrovano je 124 saobraćajne nezgode, u kojima je jedna osoba smrtno stradala, devet osoba je zadobilo teške tjelesne povrede, a njih 48 lake tjelesne povrede", navode u saopštenju. 

Tokom istog perioda, saobraćajna policija je, spovodeći kontrole u saobraćaju, podnijela 249 prekršajnih prijava, izdala 2.312 prekršajni nalog i lišila slobode 59 lica zbog prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

"Sprovodeći postupak prinudne naplate neplaćenih prekršajnih naloga policija je izvršila naplatu od oko 14.100 eura", navode u saopštenju. 

Granična policija je od 20. do 27. maja na graničnim prelazima kontrolisala ukupno 505.754 lica, od toga 262.471 na ulazu i 243.283 na izlazu iz Crne Gore.

Kontrolisano je ukupno 136.487 motornih vozila, 187 plovila, 581 vazduhoplov i 34 voza.

"Nije dozvoljen ulaz u našu državu za devet lica, od kojih njih šest nije ispunjavalo propisane uslove za ulazak, a tri osoba nisu posjedovale putne isprave ili je posjedovaala nevazeću putnu ispravu", navode iz MUP-a. 

Službenici Sektora granične policije su podnijeli dvije prekršajne prijave i izdali 106 prekršajnih naloga shodno Zakonu o strancima. Donijeto je 28 rješenje o dobrovoljnom povratku. Granična policije je donijela 31 rješenje o otkazu boravka do 90 dana, a 60 lice je izrazilo namjeru za međunarodnu zaštitu. Inicirana su dva prestanka privremenih boravaka.

"Osim toga, samostalno i sa službenicima inspekcijskih organa, granična policija je realizovala ukupno četiri akcije „Stranac“. Granična policija je učestvovala u dvije uspješne akcija spašavanja lica, jednoj na moru, a drugoj na Skadarskom jezeru. Naime, pripadnici granične policije su zajedno sa službenicima Uprave pomorske sigurnosti uspješno reaizovala akciju spašavanja dva lica u blizini Kraljičnine plaže, dok je druga akcija izvedena u u akvatoriju Skadarskog jezera u mjestu Vučko Blato. Službenici granične policije su bezbjedno evakuisali četiri osobe sa drvenog plovila, a koje su usled loših vremenskih uslova bile ugrožena, te ih bezbjedno prevezli na kopno", navode iz MUP-a. 


Portal Analitika