Politika

"Nadležni organ svjesno doveden u zabludu prilikom registracije birača"

"Za budućnost Šavnika" predala SDT-u prijave zbog navodne zloupotrebe prebivališta

Koalicija “Za budućnost Šavnika”, podnijela je danas Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv više osoba zbog, kako tvrde, zloupotreba prilikom prijave fiktivnog prebivališta u Opštini Šavnik i "pokušaja ostvarivanja nepripadajućeg biračkog prava po osnovu takve fiktivne prijave".

"Za budućnost Šavnika" predala SDT-u prijave zbog navodne zloupotrebe prebivališta Foto: Foto: Luka Đurić/Portal Analitika
Portal AnalitikaIzvor

"Naime, u Opštinu Šavnik, se tokom poslednjih mjeseci „doselilo“ više od 330 osoba, i dovelo u zabludu nadležne organe u vezi svog stvarnog prebivališta. Ovaj „izborni turizam“ predstavlja uvećanje glasačkog tijela za gotovo 20 procenata, i sproveden je isključivo zbog glasanja na lokalnim izborima", navodi se u saopštenju koalicije okupljene oko DF-a.

Oni navode da zakonkoji definiše registre prebivališta i boravišta jasno propisuje da je "rebivalište mjesto na teritoriji Crne Gore u kojem se crnogorski državljanin nastanio sa namjerom da u njemu stalno živi, a koje je središte njegovih životnih aktivnosti i sa kojim ima trajnu povezanost“, te da je „boravište mjesto i adresa gdje crnogorski državljanin privremeno boravi.“

"Budući da osumnjičena lica niti žive, niti planiraju da žive u Šavniku, te u njemu čak ne borave ni privremeno, nego jednokratno – za potrebu glasanja za odlazeći DPS, jasno je da je nadležni organ svjesno doveden u zabludu prilikom registracije birača. Kako je nesporno utvrđeno da većina vlasnika stanova na adresama na koje su ovi lažni glasači prijavljeni – dotične uopšte ne poznaje – jasno je da je posrijedi klasična zloupotreba i dovođenje u zabludu svih organa pa i onih za sprovođenje izbora. Šavnik i njegovi stanovnici neće dozvoliti da se manipuliše registrima i prijavama prebivališta zarad opstanka na vlasti odlazećeg DPS-a, a koalicija “Za budućnost Šavnika” će nastaviti da otkriva zloupotrebe i prijavljuje ih tužilaštvima i policiji. Pozivamo građane da takođe prijave sve zloupotrebe sa lažnim biračima, kako bi vladavina prava i fer izbori bili osnova za dalje političko djelovanje", zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika