Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • Wild Beauty Art najavio nove festivalske sadržaje: Ekološki programi, piktogrami i predstave za durmitorsku publiku

Šesti festival na Žabljaku 6. jula do 11. avgusta

Wild Beauty Art najavio nove festivalske sadržaje: Ekološki programi, piktogrami i predstave za durmitorsku publiku

Tokom trodnevnog ekološkog programa biće održani različiti sadržaji poput predavanja, radionica, projekcija filmova, promocije knjiga i takmičenja... 

Wild Beauty Art najavio nove festivalske sadržaje: Ekološki programi, piktogrami i predstave za durmitorsku publiku Foto: festival Wild Beauty Art
Portal AnalitikaIzvor

Iz direkcije festivala Wild Beauty Art danas su najavili da će se, pored muzičkog sadržaja, ta manifestacija ovog ljeta baviti i ekološkim temama. Rastući ekološki problemi i globalno aktuelna pitanja klimatskih promjena biće obrađena u okviru ekološkog programa pod nazivom “Održivo ponašanje za održivu budućnost” koji će biti održan od 19. do 21. jula.

“Ekološki program posebno akcentuje probleme sa kojima se susreću Crna Gora, kao deklarativno, jedina ekološka država na svijetu i Durmitor, koji je 1952. dobio status nacionalnog parka, a od 1980. se nalazi na UNESCO listi Svjetskog prirodnog i kulturnog nasljeđa. Tokom trodnevnog programa biće održani različiti sadržaji poput predavanja, radionica, projekcija filmova, promocije knjiga i takmičenja”, izjavili su iz PR službe Festivala.

Trodnevni program će početi eko prezentacijom učenika OŠ “Dušan Obradović” iz Žabljaka nakon čega slijedi promocija filma „Before the flood” autora Fišera Stivensa, a zaokružiće se promocijom knjige „Ekološka održivost i klimatske promjene“ autora Rada Šarovića, Miljana Bigovića i Slobodana Kasalice.

Predavanja i radionice realizuju se u saradnji sa Prirodno-matematičkim i Filozofskim fakultetom Univerziteta Crne Gore, kao i Geografskim fakultetom Univerziteta u Beogradu i Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Novom Sadu.

Kako navode iz organizacije festivala, u okviru pozorišnog segmenta, 27. jula biće izvedene dvije predstave, „Ifigenija“ u režiji Zorana Rakočevića i „Neodustajanje“, autorke Marije Medenice, u produkciji Saveza dramskih umetnika Vojvodine.

Novitet šestog po redu festivala Wild Beauty Art su piktogrami koji će biti postavljeni na različitim lokacijama nacionalnog parka Durmitor.

Na upečatljivim i inspirativnim lokacijama durmitorskog kraja, u mega formatu, ekipa umjetnika predvođena slikarem prof. dr Milošem Vujadinovićem i književnikom Vukom Martinovićem praviće u travi simbole-piktograme veličine 30 do 50 metara.

“Tematika samih piktograma proizilazi iz mitologije Durmitora, čime se na jedan potpuno nov i nesvakidašnji način povezuju kulturna baština i ljepote durmitorskog kraja. Ova umjetnička djela izrezbarena u travi predstaviće krilatog konja Jabučila, runolist, divokozu kao i simbole sa stećaka Bara Žugića”, poručuju organizatori.

Šesti festival Wild Beauty Art biće održan na Žabljaku 6. jula do 11. avgusta.

Portal Analitika