Svijet

WikiLeaks: Asanž u nedjelju u 14 sati izlazi iz ambasade i daje izjavu

Izvor

Dvadesetak britanskih policajaca nastavilo je da stražari ispred ulaza u zgradu od crvenih opeka, u kojoj je ekvadorsko diplomatsko predstavništvo koje je od 19. juna „zlatni kavez“ za Australijanca.

Pored zgrade su i dva policijska vozila, a tu je i desetak Asanžovih pristalcia koji su tu proveli noć spavajući na kartonima kako bi „čuvali stražu“.

- Nastavlja se britanska taktika zastrašivanja - komentirasao je WikiLeaks na Twitteru.

Ako Asanž odluči da izađe iz zgrade ambasade, mogao bi odmah biti uhapšen na osnovu naloga koji je za njega izdala Švedska, jer želi da ga sasluša zbog optužba za silovanje i napastvovanje.

Međutim, izgleda da će se Asanž ipak odvažiti i izaći iz zgrade, ispred koje će u nedjelju u 14 sati dati izjavu za javnost, tačno dva mjeseca od dolaska u ekvadorsko predstavništvo, piše WikiLeaks.

Čim je Kvito u četvrtak objavio da Asanžu odobrava diplomatski azil, Velika Britanija je upozorila da mu neće izdati propusnicu i da to „nimalo“ ne utiče na postupak izručenja.

Britanski ministar Vilijam Hag zasad, ipak, otklanja mogućnost policijskog upada u ambasadu koja je juče najavljena, a što je, kako tvrdi, dopušteno po zakonu iz 1987. godine, istakavši da bi rješavanje tog problema moglo „potrajati“.

Tako je sudbina osnivača WikiLeaksa, internet stranice specijalizovane za objavljivanje povjerljivih dokumenata, još upitna.

Postoji načelna mogućnost da Ekvador dodijeli Asanžu diplomatski status ili status izaslanika u UN-u. Ali, budući da je britansko pravosuđe odobrilo Asanžovo izručenje, Kvito „takođe mora da poštuje zakone Velike Britanije“, ističe list Gardijan (Guardian). A Skotland jard je „već uhapsio mnoge diplomate“, podsjeća BBC.

Foto: jutarnji.hr

Portal Analitika