Region

Vulin o uvozu nafte: Hrvatska je iskompleksirana ustaška država

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je povodom toga što Srbija neće moći da uvozi rusku naftu od 1. novembra da je "bolje biti i vojno i politički neutralna zemlja, nego član kluba u kome će hrvatski kompleksi i osveta biti zakon i pravilo".

Vulin o uvozu nafte: Hrvatska je iskompleksirana ustaška država Foto: Tanjug/MUP Srbije
N1Izvor

Vulin je u saopštenju naveo da je jedina dosljednost politike Evropske unije „osveta slobodnim narodima“, dok je Hrvatsku nazvao „iskompleksiranom ustaškom državom“.

„Objašnjenje da Bugari imaju rusku rafineriju u Burgasu nije se odnosilo na činjenicu da i Srbi u Pančevu imaju rusku rafineriju. Nije ustašama i njihovim saveznicima važno da li nešto ima smisla, već da li će to naškoditi Srbiji. Ustaškim zahtjevom koji je usvojila Evropska unija, Srbija je prisiljena da kupuje skuplju iračku naftu i da tako gubi stotine miliona eura koje je mogla korisnije da upotrebi“, napisao je ministar unutrašnjih poslova.

Dodao je da će Srbija u bliskoj budućnosti morati da razmisli o izgradnji naftovoda u partnerstvu sa drugim zemljama, jer „gdje god ustaše budu mogle da napakoste i naškode Srbiji, oni će to i uraditi“.

On je ocijenio da Evropska unija nije uvela osmi paket sankcija Rusiji, već prvi paket sankcija Srbiji.

Hrvatska je zahtijevala da se u osmom paketu sankcija EU Srbiji ne dozvoli dopremanje ruske nafte preko Janafa.

Prvobitni predlog Evropske komsiije predviđao je izuzetak kad je riječ o snabdijevanju sa Jadranskog naftovoda, ali je na insistiranje pojedinih država članica EU taj predlog odbijen, jer je stav da nema opravdanja zbog kog bi Srbija bila izuzeta.

Portal Analitika