Crna hronika

Suđenje za ubistvo košarkaša Ljuba Jovanovića

Vuletić: Ne poznajem Konatara, u vrijeme ubistva Jovanovića bio sam u Španiji

Cetinjanin Nikola Vuletić kazao je juče u svojoj odbrani pred Višim sudom u Podgorici da u Crnoj Gori nije bio od 2006. do 2017. godine, pa samim tim ni u vrijeme kada je na Cetinju ubijen košarkaš Ljubo Jovanović 30. juna 2011. godine.

Vuletić: Ne poznajem Konatara, u vrijeme ubistva Jovanovića bio sam u Španiji Foto: Pixabay
Dnevne novineIzvor

Naime, na pitanje tužiteljke Tanje Čolan-Deretić, okrivljeni Vuletić bio je izričit da 2011. godine uopšte nije napuštao Španiju.

Optužnicom se Aleksandar Konatar i Vuletić terete da su “30. juna 2011. godine oko 22.25 sati u automat klubu Lutrije Crne Gore na Cetinju, učestvovanjem u radnji izvršenja sa umišljajem zajednički izvršili krivično djelo i upotrebom sile protiv nekog lica oduzeli tuđu pokretnu stvar u namjeri da njenim prisvajanjem sebi pribave protivpravnu imovinsku korist”.

Nakon pljačke, kako se dodaje u optužnici, Konatar je potrčao ka izlazu i ispalio metak u pravcu košarkaša Jovanovića, koji se nalazio pored vrata. Za vrijeme pljačke, kako stoji u optužnom aktu, Vuletić je čuvao stražu.

Optuženi Vuletić izručen je Crnoj Gori iz Španije sredinom jula. On je juče pred krivičnim vijećem sudije Vladimira Novovića kazao da ne poznaje okrivljenog Konatara, te da ga je prvi put vidio prije mjesec dana u Istražnom zatvoru kada mu ga je pokazao načelnik. Naveo je i to da mu je njegov poslodavac u Španiji izdao dokaz da je sve ovo vrijeme od 2006., radio u Španiji.

“Poslao sam mnogo dokaza jer sam mislio da će ovo prestati. Nevjerovatna je priča jednog svjedoka da sam se nalazio u Cucima i krio po podrumima po Cetinju. Ja sam u Španiju pošao upravo kako bih izbjegao izvršenje kazne zbog osude za drogu, od 18 mjeseci, za koju je u međuvremenu nastupila zastarjelost. Ja sam sve vrijeme tamo gradio porodični život, koji mi je rasturila jedna bolesna osoba Vasilije Todorović, kojeg nisam vidio od svoje 15. godine” ispričao je Vuletić.

Kako je dodao, Vasilije Todorović ispričao je njegovom bratu Mirku Vuletiću da su ga platili da kaže laž.

“Vasilije Todorović je mom bratu Mirku rekao da su dvojica inspektora iz Podgorice Bošković i Baković, njega nagovorili da ispriča to što je rekao. Ja tražim da idem na poligraf, kojim se može potvrditi da govorim istinu. Ne bih želio da me familija Jovanović gleda kao krvnika i da me dovode u vezu sa nekim momkom Konatarom kojega ja ne poznajem. Izgubio sam u Španiji sve što sam stvarao 15 godina. Želio bih ako mogu moja dokumenta iz Španije da se prevedu i dostave porodici Jovanović, da se vidi da ja govorim istinu”, istakao je okrivljeni.

Na pitanje punomoćnika oštećene porodice Jovanović, advokata Miloša Radulovića, okrivljeni Vuletić je kazao da Todorović nije imao nikakvog razloga da mu naškodi.

U odgovoru na pitanje suda, Vuletić je kazao da je njegova porodica iz sela Cuce, te da tamo ima i Todorovića Vasilijev stric i rođak.

“Ne znam sad jesu li živi. Po starini smo kumovi, naši đedovi, nas Vuletića, i Todorovići nekad su kumovali”, naveo je on.

Na kraju jučerašnjeg ročišta sudija Novović je saopštio da je Tužilaštvo dostavilo pismo koje je Vasilije Todorović poslao direktoru Uprave policije, a dodao je i da je njemu pisao, tražeći da se sastanu u četiri oka.

Vuletić je juče kazao da su ga službenici Interpola lišili slobode 3. decembra 2018. godine u gradu Alikante u Španiji, gdje je živio i radio.

“Tu sam prezentovao sva moja dokumenta tj. da sam živio u Španiji od 2006. godine, da sam svo troje djece dobio u Alikanteu. Puštili su me da se u ekstradicionom postupku branim sa slobode, uz mjere oduzimanja putne isprave i svakonedjeljnog javljanja nadležnom sudu. Zahtijevao sam da se kao svjedoci saslušaju moj tamošnji poslodavac i još neka lica, kako bi potvrdili moj alibi tj. da sam se ja u vrijeme kritičnog događaja nalazio u Alikanteu. Nijesu mi dozvolili, sa obrazloženjem da je to problem koji treba da riješim u svojoj zemlji”, naveo je okrivljeni Vuletić.

Precizirao je da je Crnu Goru napustio 23. maja 2006. godine, a da je prvi put sa putnim listom došao u decembru 2017.

Na pitanje tužiteljke kazao je da tokom boravka u Španiji nije imao brojeve crnogorskih operatera, već samo španskih.

Nastavak pretresa zakazan je za 30. septembar, kada je planirano saslušanje vještaka forenzičke antropologije Anđele Šćepanović.

Portal Analitika