Politika

Komunikacije sa resorom Borovinić-Bojović gotovo da nema

Vuković: Nisam siguran da je Ministarstvu zdravlja jasno što treba da radi

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković kazao je da nije siguran da je Ministarstvu zdravlja jasno što treba da radi kada je u pitanju borba protiv širenja koronavirusa.

Vuković: Nisam siguran da je Ministarstvu zdravlja jasno što treba da radi Foto: PG Biro
rtcgIzvor

On je istakao da se u borbi protiv epidemije u Crnoj Gori desila institucionalna atrofija.

- Mi smo ponudili pomoć, prošlo je skoro dva mjeseca odgovor još nisam dobio. S obzirom na to u kakvoj se epidemiološkoj situaciji nalazimo, te komunikacije sa Ministarstvom gotovo da nije bilo - rekao je Vuković gostujući u Jutarnjem programu RTCG-a.

On je istakao trenutno loše stanje u Kliničkom centru Crne Gore KCCG, podsjećajući da je najveću zdravstvenu ustanovu čuvala Vojska Crne Gore dok je postojalo Nacionalno koordinaciono tijelo NKT.

- Nije se moglo desiti da korona uđe ni u bolnicu u Brezoviku, ni Dom starih u Bijelom Polju. Desila se jedna institucionalna atrofija i, što je najgore, ljudi koji su sada zaduženi za ove stvari ne traže pomoć od onih koji mogu da pomognu, pa imamo jednu vrstu eksperimenta da će preživjeti oni koji su prirodno predisponirani za to - rekao je Vuković.

On je apelovao na Ministarstvo zdravlja da im se obrate, ističući da Glavni grad ima iskustvo u borbi sa ovom bolešću.

- Spremni smo da radimo 24 sata dnevno da bismo situaciju stavili pod kontrolom - poručio je gradonačelnik.

Prema njegovim riječima, Glavni grad je uspio da održi funkcionalnost sistema uprkos problemima koje je izazvao koronavirus. Najavio je novi paket podrške ugroženim kategorijama stanovništva.

- Prije svega vodimo računa o zdravlja zaposlenih. Iako smo imali jedan broj zaraženih, uspjeli smo da održimo funkcionalnost sistema, tako da su gradske službe od marta prošle godine sve vrijeme normalno funkcionisale - rekao je Vuković.

On je istakao da su se trudili da budu partner državnih organima u vršenju inspekcijskog nadzora u cilju poštovanja mjera, te da pomognu onima kojima je pomoć bila potrebna.

Privreda vitalna

Govoreći o razvojnim projektima, Vuković je rekao da je privreda u Glavnom gradu vitalnija nego što se čini.

Osvrnuo se i na kritike jednog dijela javnosti na postavljanje panoramskog točka kod spomenika Svetog Petra Cetinjskog.

- Imate jedan broj nvo i mediji koji su "pretplaćeni" na Glavni grad. Nije valjao Novogodišnji pazar, sad ne valja panoramski točak - ostavljam javnosti da presudi o takvim izjavama.

Komentarišući nelagalno izgrađenu zgradu na Zabjelu, Vuković je rekao dataj problem nije u nadležnosti Glavnog grada.

- Reagovali smo na to, mora se zanti da postoji podjela nadležnosti. Ta zgrada je u nadležnosti Ministarstva turizma, sad su na potezu inspekcijski organi - istakao je Vuković.

Poručio je da Glavni grad nastavlja istim tempom realizaciju aktivnosti na uređenju Glavnog grada.

Portal Analitika