Abiznis

Vuković: Čuvajući javni budžet, čuvamo ekonomsku i socijalnu stabilnost svih

44. Vlada je prvi ispit iz odgovornog upravljanja javnim finansijama, novcem svih vas, položila već na samom početku, u veoma kratkom roku, usvojivši neophodni rebalans za 2023. godinu i budžet za 2024. godinu, najodgovorniji, u odnosu na zatečene i aktuelne okolnosti. Time smo spriječili privremeno finansiranje i obezbijedili stabilnost i redovnost u izmirivanju svih obaveza države, saopštio je ministar finansija Novica Vuković.

Vuković: Čuvajući javni budžet, čuvamo ekonomsku i socijalnu stabilnost svih Foto: Ministarstvo finansija
Portal AnalitikaIzvor

Omogućili su, kaže unapređenje životnog standarda najstarije populacije, kroz rast minimalnih penzija na nivo od 450 eura.

„Povećali smo kapitalni budžet za 40 miliona eura u odnosu na prošlu godinu i stvorili pretpostavke za nastavak realizacije druge dionice auto-puta ,,Bar-Boljare“. Izmijenili smo setzakona kojim se generišu dodatni prihodi budžeta, širi poreski obuhvat i jačaju ekonomski trendovi. Samo kroz izmjene i dopune Zakona o finansiranju lokalne samouprave, očekujemo dodatnih 10 miliona eura opštinama sjevera“, kazao je Vuković. 

Očekuju, dodaje, realni rast od 3,8% u 2024. godini.

„Sklopivši hedžing aranžman za kredit za izgradnju auto-puta, državu smo zaštitili od valutnog rizika, a većna januarskoj rati ostvarili smo uštedu od 3,6 miliona eura. Usvojili smo i prije roka poslali EK na mišljenje, glavni dokument srednjoročnog programiranja makroekonomske i fiskalne politike Crne Gore - Program ekonomskih reformi“, naveo je Vuković. 

Tim MF, ističe, sada aktivno radi na pripremi Fiskalne strategije, Smjernicama makroekonomske i fiskalne politike i Makro-fiskalnog programa. 

„Njima ćemo prepoznati ključne reformske procese i postaviti srednjoročni okvir ekonomskih tokova.

Dakle, uvažene građanke i građani, pred nama su i dalje krupni i zahtjevni zadaci, kojima ćemo pristupiti posvećeno. Odlučni da kreiramo održiv fiskalni i makroekonomski okvir. Cilj nam je da u naredne dvije godine dostignemo suficfit tekuće potrošnje. 

Značajno ćemo smanjiti neproduktivne rashode i povećati budžetske prihode. Punom podrškom razvojnim projektima, kreiraćemo osnove za dinamičniji ekonomski rast. Obezbijedićemo i obećani rast penzija i zarada. 

Budući da državni budžet pripada svima vama, ne budite tolerantni na uočavanje sive ekonomije, prijavite svaki njen oblik. Tako ćemo omogućiti, ne samo više novca u državnoj kasi, već i fer tržišnu utakmicu za sve koji žele odgovorno da posluju!

Čuvajući javni budžet, čuvamo ekonomsku i socijalnu stabilnost svih vas“, zaključuje Vuković. 

Portal Analitika