Politika

Vuković: Nije lako odrediti optimalan broj poslanika

Izvor

Komentarišući prijedlog Pravedne Crne Gore da država treba da ima racionalnu parlamentarnu i izvršnu vlast, primjerenu političkim i ekonomskim kapacitetima i da se broj poslanika smanji sa 81 na 60, Vuković je kazao da je to jednostrana inicijativa koja nije u potpunosti neprihvatljiva.

Prema njegovim riječima, to se ne može određivati jednostrano samo da bi se "dopali trenutku“.

“Treba sve stvari uzeti u obzir i nakon konstituisanja parlamenta otvoriti javnu raspravu i upotrijebiti sva iskustva drugih zemalja vodeći računa da se ne smanjuje uticaj parlamenta ili izvršne vlasti, povlađujući trenutno lošoj ekonomskoj situaciji što nam se može vratiti kao bumerang“, rekao je Vuković agenciji MINA.

Broj poslanika, smatra on, treba određivati kombinujući principa racionalnosti i princip predstavljanja birača.

Vuković je rekao da se u nekim državama broj poslanika određuje Ustavom a u drugim Izbornim zakonom, navodeći da to nije jednostavan posao.

On je ocijenio da nije standard i pravilo da se broj poslanika mijenja od jednih do drugih izbora zavisno od ekonomskih uslova, te da on ne smije samo zavisiti od promijenjenih ekonomskih prilika.

"Ima zemalja koje propisuju da je za mandat potrebno oko sedam i po hiljada glasova i onih velikih koje za to propisuju preko 90 hiljada, Imajući sve to u vidu, treba da smo svjesni da je politička odluka činjenica da crnogorski parlament ima 81 poslanika“, rekao je Vuković.

To je, kako navodi, rezultat političkih dogovora prije donošenja novog Ustava.

Vuković je podsjetio da je Crna Gora na početku višeparlamentarizma imali manji broj birača a više poslanika.

Portal Analitika