Društvo

Mitropolit SPC tvrdi da ideja za „rušenje“ objekta potiče od Savića Markovića Štedimlije

Vukotić: Licemjerni pokušaj Joanikija da izjednači naciste i komuniste

Riječ je o čisto zlonamjernoj konstrukciji Joanikija Mićovića Drugog, koji ide stopama Joanikija Prvog (Lipovca) koji je, kao i Savić Marković Štedimlija, bio osuđen za saradnju sa okupatorima. Samo što Joanikije Mićović licemjerno svoga prethodnika predstavlja svecem i mučenikom, a Savića Markovića kao nacistu. A kvislinzi jedan i drugi - ocjenjuje Vukotić

Vukotić: Licemjerni pokušaj Joanikija da izjednači naciste i komuniste Foto: UGC
PobjedaIzvor

Istoričar Vukota Vukotić nazvao je zlonamjernim i licemjernim nastupe mitropolita Joanikija koji je u Novom Sadu pokušao da uveže nacizam i komunizam „na istom zadatku“, lamentirajući u svojoj besjedi nad srušenom

kapelom Karađorđevića, koju je prikazao kao prvobitnu Njegoševu i pokušavajući usput da plasira priču da je ideju za njeno uklanjanje i gradnju Mauzoleja na Lovćenu socijalističkim vlastima dao, navodno, Savić Marković Štedimlija, osuđeni kvisling i Pavelićev saradnik.

"Riječ je o čisto zlonamjernoj konstrukciji Joanikija Mićovića Drugog, koji ide stopama Joanikija Prvog (Lipovca) koji je, kao i Savić Marković Štedimlija, bio osuđen za saradnju sa okupatorima. Samo što Joanikije Mićović licemjerno svoga prethodnika predstavlja svecem i mučenikom, a Savića Markovića kao nacistu. A kvislinzi jedan i drugi", ocjenjuje Vukotić.

Besjeda

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije je prije dva dana u Novom Sadu kazao da je pokojni mitropolit Amfilohije „obnovio vjeru i vratio Crnu Goru samoj sebi“, nakon što se zemlja „poprilično otuđila i krenula neizvjesnim putem, naročito od trenutka rušenja Njegoševe kapele na Lovćenu“.

"To je bio jedan apokaliptički znak za Crnu Goru, a čini mi se i za cio srpski narod, jer Lovćen je sa Njegoševim grobom i sa Njegoševom kapelom bio svjetionik ne samo Crnoj Gori nego, kako je sveti vladika Nikolaj govorio i cijelom srpstvu", naveo je Joanikije, a prenio portal Mitropolije crnogorsko-primorske.

Dodao je da je činom rušenja Njegoševe kapele došlo do „neprirodnog i nezakonitog spoja između nacizma i komunizma“.

"To kažem zato što je osnovnu ‘argumentaciju’ za rušenje lovćenske kapele dao jedan nacista, jedna opskurna ličnost, sluga Ante Pavelića, nažalost porijeklom iz Crne Gore, iz Pipera, Savić Marković Štedimlija. Te njegove ‘argumente’ su prihvatili komunisti voljom Josipa Broza Tita", istakao je Joanikije.

Prema Vukotićevim riječima, u pozadini mitropolitove besjede u Novom Sadu je plasiranje mnogo puta ispričane priče, ovoga puta za „ostatak srpskog sveta“ i one koji niti poznaju dovoljno crnogorsku istoriju i crnogorske prilike, a još manje znaju ko je Štedimlija, što je bilo sa izvornom kapelom Njegoševom ili gdje je u cijeloj priči ideja izgradnje prve verzije mauzoleja planirane prije Drugog svjetskog rata za vrijeme Aleksandra Karađorđevića. Ili, smatra Vukotić, Joanikije Mićović pokušava da namakne fokus javnosti sa neke druge priče, stavljajući ih, ili zbog političkih motiva, sklanjajući iz fokusa.

Zamjena teza

Vukotić ističe da „gospodin Joanikije ne zna ili ne želi da zna redosljed događaja i činjenica“.

"Treba da zna da je oštećenu Njegoševu kapelu definitivno srušio Aleksandar Karađorđević i izgradio svoju zadužbinu 1925. godine, posvećenu Svetom Đorđu, umjesto Svetom Petru Cetinjskom, što je bila izvorna. E onda u tu priču stavljate Štedimliju da bi ocrnili Mauzolej i komuniste, iako znate da su ideju o gradnji Mauzoleja razvile odmah nakon Drugog svjetskog rata socijalističke vlasti, umjesto od strane Italijana porušene kapele Karađorđevića", naveo je Vukotić.

Pojasnio je da je ideja o gradnji Mauzoleja, pod nazivom „Hram integralnog jugoslovenstva“, bila aktuelna i 1933. godine, na čelu odbora za gradnju bio je pisac Branislav Nušić, a isti, veliki vajar Ivan Meštrović, angažovan za izradu idejnog rješenja a kasnije i realizaciju ideje.

"Kada je Nušić umro, došlo je do pronevjere sredstava prikupljenih za gradnju hrama i od svega se odustalo tada", podsjetio je Vukotić.

Sagovornik Pobjede zaključuje da je intencija Joanikija Mićovića i Srpske pravoslavne crkve da po svaku cijenu obnovi kapelu Aleksandra Karađorđevića, sagrađenu da u simboličkom smislu pokopa Crnu Goru.

"Drugim riječima, pokušavate da obnovite simbol okupacije Crne Gore, a pritom falsifikujete o kojem se objektu radi, i još ga nazivate obnovom kapele Svetom Petru Cetinjskom, iako je nju srušio do temelja i sagradio novu, od kamena sa Venčaca, kralj Aleksandar", kazao je Vukotić ističući da samo fali kakav ruski arhitekta da danas koncipira zdanje kao 1925. godine.

 

Joanikije: Do rušenja Njegoševe kapele došlo neprirodnim spojem nacizma i komunizma
31
Joanikije: Do rušenja Njegoševe kapele došlo neprirodnim…
03.11.2022 11:35

 

Portal Analitika

Komentari (11)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
n nenad_mne
04.11.2022. 13:26

Kakva "pamet", takva i publika! Joanikija podučio Raković!? Kakva simbioza gluposti i "srpske" istoriografije!!!

2
0
b braca_po_materi_neregistrovani
04.11.2022. 10:08

Razlika izmedju komunista i nacista je u tome sto su nacisti ubijali u ratu a komunisti i posle rata . Kad viknes u planini odjekne ISTI ISTI ISTI

0
8
D Domaći_Izdajnici_neregistrovani
04.11.2022. 12:24

@braca_po_materi_neregistrovani Budalo neobrazovana i zatupljena.

4
0
n nenad_mne
04.11.2022. 13:27

@Domaći_Izdajnici_neregistrovani , nije on kriv, on samo objavi, što mu neko dostavi i, trk po pola bureka!

2
0
Z Zora _neregistrovani
04.11.2022. 09:38

Mićović je najodvratnije stvorenje kojeg je majka rodila. Kad ga čujem, vidim ili pročitam nešto o njemu, ja dobijem mučninu

5
0
s sava942
04.11.2022. 08:26

JOANIKIJE JE JEDAN OBIČAN PRIREPAK SRBIJANSKE CRKVE KOJI JE PORFIRIJU UPOTREBLJIV SAMO ZA MAHANJE I RASTJERIVANJE ******* MUHA. ON NEMA ČASTI NI OBRAZA I VJERUJEM DA TO I BOG VIDI I DA CE KAD TAD , AKO NE PRED GRADJANSKIM, ODGOVARATI PRED BOŽJIM SUDOM.

15
0
H Hercegovgrad_neregistrovani
04.11.2022. 08:02

Kad je kazov ,ne moze biti veci od popa.Ovaj izrod nadvisio je sve dosadasnje jednnoverske i sluganske prestavnike srpske crkve.Trebalo je symo neko da kaze "Pope ne lazi vise narod".Dobro je sto je ovaj clanak,koji je istinit objavljen da bi se znalo da komunisti sa rusenjem kapele nemaju nista ,vec srpski prestavnici ,kojima nista nije bilo sveto,a ne Njegos.

15
0
M Mitar_neregistrovani
04.11.2022. 07:57

Još jedan korak na putu ka proglašenju četnika za antifašiste, uz istovremeno pretvaranje partizana u naciste.

16
0
M Miki_neregistrovani
04.11.2022. 07:40

Ma ko Junekija i njemu slicne! Smrt fasizmu sloboda narodu,da je vjecna Crna Gora!!

19
0
F Filip
04.11.2022. 07:20

cus jonikije ,ada on je fasist klasican,najsramnija osoba koja danas postoji u Crnoj Gori,mauzolej tac ne mogu i ne smiju,ne moze mu ni Filip a ni Ditran i Porfirije pomoc,

20
0
P PODGORIČANIN_neregistrovani
04.11.2022. 07:17

Stvarno smiješno , pa na internetu ima koliko hoćeš fotografija đe se četnici i nacisti zajedno slikaju sa oružijem. da nema interneta pa da se kaže da ne znaju, ali danas u doba interneta , samo kreten i onaj ko nece da pogleda iz straha da ce dokazati da je ovca mogu da podrze taj stav! Dovoljno je ba Googke otkucati "Četnici i nacisti" i da pogledaju!

21
0