Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Vukotić-Jelušić: Oktobar posvećujemo cjeloživotnom učenju ukazujući na razvojnu moć obrazovanja i učenja odraslih

Počela manifestacija "XXII Dani obrazovanja i učenja odraslih"

Vukotić-Jelušić: Oktobar posvećujemo cjeloživotnom učenju ukazujući na razvojnu moć obrazovanja i učenja odraslih

Uz podršku Ministarstva prosvjete, Centar za stručno obrazovanje tradicionalno organizuje manifestaciju “XXII Dani obrazovanja i učenja odraslih” kojom se promoviše cjeloživotno učenje.

Vukotić-Jelušić: Oktobar posvećujemo cjeloživotnom učenju ukazujući na razvojnu moć obrazovanja i učenja odraslih Foto: Ministarstvo prosvjete
Portal AnalitikaIzvor

"Cilj manifestacije je upoznavanje svih zainteresovanih strana i građana sa dostignućima i aktuelnostima u obrazovanju odraslih, licenciranim organizatorima obrazovanja odraslih i njihovom obrazovnom ponudom, aktivnostima nadležnih institucija i socijalnih partnera i poslodavaca na polju obrazovanja odraslih", navode iz Ministarstva prosvjete. 

Značajan broj aktivnosti organizovaće se uz podršku projekta „EPALE Nacionalna služba podrške za Crnu Goru 2022 - 2024“, koji implementira Ministarstvo prosvjete u okviru Erasmus+ programa uz finansijsku podršku EU.

Manifestaciju je u ime Ministarstva prosvjete otvorila državna sekretarka Milijana Vukotić-Jelušić, ističući da kao i prethodnih godina, ovu manifestaciju organizuju Centar za stručno obrazovanje i Ministarstvo prosvjete, u cilju promocije i glorifikovanja znanja kao najvrijednijeg humanog kapitala današnjice.

“ Tradicionalno, oktobar posvećujemo cjeloživotnom učenju ukazujući na razvojnu moć obrazovanja i učenja odraslih. Kako je Evropska komisija ovu godinu proglasila godinom vještina, te učenje odraslih pomjerila u centar obrazovne politike, stoga je slogan ove 22. manifestacije „Vještine za zelenu tranziciju i digitalnu transformaciju“. Sa oko 20 edukativnih aktivnosti koje će se od 2. do 31. oktobra realizovati u svim regijama Crne Gore, ali i van granica zemlje, kroz učešće na međunarodnim konferencijama, promovisaćemo vrijednosti zasnovane na cjeloživotnom učenju”, naglasila je državna sekretarka Vukotić-Jelušić.

Svjetska populacija sve više stari, a u Crnoj Gori, u kojoj živi oko 120 hiljada penzionera, granica prosječne starosti se povećava na 40 godina.

"Mjere koje se preduzimaju još uvijek nisu zadovoljile evidentno nedostajuće brojne usluge podrške za život ovih lica u zajednici. Nedostaju brojni servisi kao i sistemska podrška licima čiji se radni vijek bliži završetku", navode iz Ministarstva prosvjete. 

Prema riječima Vukotić-Jelušić, ovakav događaj upravo otvara pitanje koliko smo kao društvo svjesni potrebe za psihološkom, sociološkom, antropološkom ili nekom drugom podrškom članovima društva koji su na koncu još jedne životne faze, kako bi izgradili novi, modifikovani prostor za njihovo progresivno djelovanje i ostvarivanje aktivnog građanstva.

“Stvaranje novih obrazovnih prilika koje će graditi prostor za aktivno starenje pripremajući zaposlene za ulazak u novu životnu fazu koja počinje odlaskom u penziju, predstavlja izazov za sistem obrazovanja i učenja odraslih” istakla je direktorica JU Centar za stručno obrazovanje Aleksandra Lalević.

Svjesni, kako navode iz Ministarstva prosvjete, važnosti ove teme, Centar za stručno obrazovanje pokreće inicijativu za umrežavanje institucija sistema, poslodavaca i civilnog sektora kako bi se zadovoljile realne potrebe za kreiranjem aktivnosti koje će značiti važnu podršku kako zadravstvenom tako i penzionom sistemu ali i posebno značajnu podršku samom pojednicu čiji se životni put bliži tako značajnom životnom raskršću.

Otvaranju manifestacije prisustvovala je i Anka Vukićević, generalna direktorica Direktorata za penzijsko i invalidsko osiguranja i boračku i invalidsku zaštitu u Ministarstvu rada i socijalnog staranja. 

Manifestacija se nastavlja 4. oktobra u Skoplju, Prvom regionalnom konferencijom ambasadora EPALE (Elektronska platforma za obrazovanje odraslih u Evropi).

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.