Politika

Vukčević: Mandić hoće da kontroliše i američko pravosuđe

Izvor

- To je još jedan predlog koji predstavlja besmilicu. Predložiti da se prisustvuje suđenju u stranoj zemlji, u predmetu u kojem nema predstavnika iz Crne Gore, mogu samo oni koji nemaju poštovanje prema svojoj državi. Šta će da rade predstavnici Crne Gore na tom suđenju - da budu posmatrači, da budu dodatni advokati, da budu pomagači tužiocima ili pomoćnici sudijama - komentariše Vukčević.

Vukčević podsjeća da su u prošlosti predstavnici opozicije „zdušno pomagali tužiocima jedne nama susjedne države, mada bi se to moglo nazvati i drugačije, pravim imenom“.

- Istorija se ponavlja i opozicija nije naučila lekciju. Zaista je neshvatljiv smisao tog predloga. Miješati se u sudski postupak uopšte, a posebno u sudski postupak drugih država je nerazumno. Nije im dovoljno što žele da budu domaći tužioci, policajci, sudije nego žele da se oprobaju i na međunarodnoj sceni. Zadatak Anketnog odbora je da utvrdi činjenice o događajima koji se odnose na rad državnih organa i da saopšti politički sud o događaju i eventualno predloži odgovarajuće mjere. Dakle, Anketni odbor nije istražni, policijski ili sudski organ - ističe Vukčević.

Član Anketnog odbora iz najjače političke partije u Crnoj Gori podsjeća da je u Zakonu o parlamentarnoj istrazi definisano da će „Anketni odbor prestati saradomukoliko se pokrene sudski postupak o pitanju koje je predmet istraživanja Skupštine“.

- Dakle, jasno je razdvojena uloga Skupštine i sudskih organa. To znači da se Skupština ne smije miješati u sudske postupke. I da je bilo ko iz Crne Gore dio sudskog postupka u SAD, nije se moguće uključivati u te procese. S obzirom da niko iz Crne Gore nije uključen u sudski postupak koji se vodi u Njujorku, i da se nije moguće, iz pozicije parlamenta, miješati u rad sudskih organa, onda poslanici opozicije jedino mogu putovati u - SAD turistički - poručuje u izjavi za Pobjedu član Anketnog odbora Zoran Vukčević.

Predsjednik Anketnog odbora, podsjetimo, tražio je da neko od članova tog skupštinskog tijela prisustvuje suđenju bivšim direktorima Mađar Telekoma u Njujorku.

Portal Analitika