Društvo

Vukčević: Iz registra MUP-a biće izbrisano oko 5000 NVO

Izvor

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za državnu upravu Veselin Vukčević kazao je za Pobjedu, da je proteklih nekoliko dana nekoliko stotina NVO podnijelo zahtjev za preregistraciju i da će taj postupak biti završen do kraja sedmice.

- Svi zahtjevi koji su upućeni poštom stići će za nekoliko dana i biće razmatrani. Sačekaćemo da pristignu i napraviti njihov pregled. Za ostale NVO koje nijesu ispunile zakonski uslov donijećemo rješenje o brisanju iz registra – rekao je Vukčević.

Prema njegovoj procjeni registar nevladinih organizacija koji vodi MUP mogao b biti kraći za oko 5000 tih udruženja. Brisanje iz registra NVO oduzima status pravnog lica ali ona može da djeluje kao neformalno udruženje i da tako ostvaruje ciljeve zbg kojih je prvobitno bila registrovana.

- Njihovo nastajanje je rezultat spleta okolnosti koje su u jednom momentu uslovile osnivanje neke NVO sa ciljem da se ostvari trenutni efekat. Nakon toga je bilo potpuno zamrznuto a samim tim nije ni postojala potreba i zainteresovanost za njihov dalji rad – kazao je Vukčević.

Sagovornik Pobjede ističe da je MUP u posljednjih pola godine preduteo brojne aktivnosti kako bi upozori NVO i javnost na obavzu usaglašavanja statuta sa zakonom.

- Iz MUP-a smo procijenili da je rok od godinu dana savim dovoljan za ispunjavnje ove obaveze zbog čega nećemo predlagati njegovo produženje – poručio je Vukčević.

Portal Analitika