Politika

"Poslanici nisu svjesni kakvu su poruku poslali građanima"

Vukčević: Zakon o predsjedniku put u pravnu anarhiju

Donošenjem izmjena Zakona o predsjedniku, u Skupštini Crne Gore došlo je do flagrantnog kršenja Ustava, čime su oduzeta Ustavna ovlašćenja jedne grane vlasti i predata drugoj, usaglasili su se poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša i doktor pravnih nauka Miloš Vukčević, gostujući u emisiji „Tema“ na TV E.

Vukčević: Zakon o predsjedniku put u pravnu anarhiju Foto: TV E
Portal AnalitikaIzvor

Vukčević je mišljenja da, ukoliko bi postojao Ustavni sud koji ima kvorum, po službenoj dužnosti bez inicijative mogao bi da ocijeni ustavnost ovog zakona, čime bi, kako kaže, stvar bila u brzom roku riješena.

„Bilo je priče u dijelu krivične odgovornosti poslanika. Tu ne postoji odgovornost, jer se u Ustavu kaže da poslanik ne može da odgovara za iznijeto mišljenje ili glasanje. Međutim, ovdje je riječ o zakonu i mislim da poslanici nisu svjesni kakvu su poruku poslali građanima. Ako jedan poslanik kaže da nije dobro mijenjati Ustav zakonom, ali je bilo neophodno, onda građanin može da kaže - znam da je moje ponašanje zakonom zabranjeno, ali meni je interes bio da kršim zakon. To nije dobro, to vodi u pravnu anarhiju, a tada je sve dozvoljeno“, saopštio je Vukčević.

Kako dodaje, jedno od osnovnih načela jeste zabrana retroaktivnog dejstva zakona, a da je ovdje slučaj da kada zakon stupi na snagu, svi rokovi počinju ispočetka da teču.

Poslanik Boris Mugoša, navodi da je riječ o pravnoj besmislici, te da mu je jasno šta je bio naum 41 poslanika.

„Ali sam pokušao da građanima pokažem koliko to nema veze sa Ustavom Crne Gore i da je u pitanju jedno flagrantno kršenje najvećeg pravnog akta. Trudio sam se da pokažem da se ne mogu zakonom kao nižim aktom preuzimati nadležnosti koje su jasno definisane Ustavom, odnosno ovlašćenja institucija prepoznatih u Ustavu“, kazao je on.

Ističe, da su oni koji su predložili izmjene Zakona, išli korak dalje, te mijenjali i dopunjavali ustavne norme, što je takođe neustavno.

„Zakon nije stupio na snagu, postoji procedura. Vjerujemo da će Predsjednik vratiti Zakon na ponovno odlučivanje i poslanici će morati ponovo da glasaju. Ja ipak razmišljam da kod nekih poslanika postoji doza ozbiljnosti i da neće ponovo glasati za ovo rješenje. U svakom slučaju, mi smo spremni za svaki vid institucionalne, ali i vaninstitucionalne borbe. Donijećemo svi odluku, mislim da svaka akcija mora da bude koordinisana. Ipak, ovo je trenutak kada svi treba da razmislimo, da moramo da zastanemo malo“, kazao je Mugoša i poručio da ova politička elita trenutno, ne može da ispuni osnovni zadatak, a to je da drži ovaj sistem stabilnim.

Komentarišući izjave pojedinih poslanika koji su glasali za ovo rješenje, rekavši da nije dobro mijenjati Ustav zakonima, ali da je bilo neophodno, Mugoša je kazao da su neozbiljne.

„Tu se ne radi o dobroti, to prosto ne može da se radi. Mislim da je ovo jedna klasična nemoć. Kada dođete u situaciju da na onaj način kršite Ustav, pokazujete strah od onoga što treba da dođe, a to je sud građana. I to je bio jasan pokazatelj da se svjesno radi na urušavanju institucija sistema, koje su ionako bile krhke“, kazao je Mugoša.

Iz ugla pravnika, Vukčević navodi da se rijetko gdje može naći uporedna praksa ovog tipa, da se mandatar želi „izabrati pošto-poto, kršenjem Ustava“.

„Ono što jeste međunarodna praksa jeste ono što smo više puta ponovili, vratiti mandat građanima i održati izbore. Svi ustavi počivaju na načelu podjele vlasti. Kada je u pitanju izbor mandatara i vlade, namjera ustavopisca je upravo bila da te nadležnosti ne da samo jednoj grani vlasti, već da se izvrši podjela. To je suština ustava. Ovim zakonom se nadležnosti oduzimaju predsjedniku i daju se skupštini. To je vrsta oduzimanja ustavnih ovlašćenja“, kazao je.

Vukčević smatra da će Predsjednik iskoristiti svoje ovlašćenje, da vrti zakon na ponovno odlučivanje, ali da ako Skupština ponovo izglasa ovakav zakon, on će biti dužan da ga proglasi.

Upitan koja su rješenja za izlazak iz ove situacije, kaže da je u Ustavu sve „nacrtano“ i da rješenje postoji.

„U ovom slučaju jedno od njih je skraćenje mandata Skupštini, jer u ovakvim situacijama poslanici imaju političku i moralnu odgovornost prema građanima“, istakao je.

Ipak, nije optimista da naša politička elita ovu krizu može da riješi sama, te smatra da je zreo trenutak da se pozovu naši partneri, prije svega Evropska unija.

A, kada je riječ o međunarodnim partnerima i njihovim reakcijama na usvojene izmjene Zakona o predsjedniku, Mugoša kaže da se mora postaviti logično pitanje - zašto se desilo da u jednom danu imamo reakciju i Evropske unije, Velike Britanije i SAD.

„Ovdje je u pitanju ono što je suština reagovanja, da u EU moramo imati zakone u skladu sa Ustavom. To su poruke koje su očekivane, ali upućuju da mi u našoj zemlji moramo biti odgovorni i zreli. Normalno je da trebamo, ne da ih poslušamo, već saslušamo, oni su naši partneri. Ako pogledate ta saopštenja, pozivaju se na evropske standarde, a to je sve već odavno pogaženo“, kazao je Mugoša.

Portal Analitika