Politika

Vukčević: Politička pripadnost ne smije uticati na status zaposlenog

Poruka funkcionera Pokreta „Evropa sad“ (PES) Tihomira Dragaša da će nakon što preuzmu vlast u Podgorici, i na osnovu anonimnih dojava, procjenjivati ko može ostati da radi u gradskoj upravi je nedopustiva i liči na najavu revanšizma, naglašavaju sagovornici Gradske.

Vukčević: Politička pripadnost ne smije uticati na status zaposlenog Foto: Gradski portal
Gradski portalIzvor

Dok Ombudsman Siniša Bjeković poziva političare da se uzdrže od izjava poput Dragaševe, u Evropi sad ne vide kao spornu i tvrde da niko ko radi u interesu javnosti ne treba da strahuje.

U poruci funkcionera Evrope sad Tihomira Dragaša da se njemu anonimno dojavljuje – ko je na kojim jaslama – u tom Pokretu doživljavaju kao korak ka profesionalizaciji javne uprave. 

Funkcioner Pokreta Evropa sad o neistomišljenicima: Skinućemo ih sve sa budžeta, šaljite mi porukama ko su
30
Funkcioner Pokreta Evropa sad o neistomišljenicima:…
04.04.2023 13:38

“Izjava gospodina Dragaša se ne odnosi na bilo kakav revanšizam u gradskoj upravi, već se odnosi na profesionalizaciju javne uprave, tj. anonimne dojave o ljudima koji su na platnom spisku, a ne dolaze na posao. Niko ko je vrijedan i radan i radi u interesu svih građana nema potrebu bilo čega da se plaši. Javna ili tajna politička pripadnost neće i ne smije uticati na zapošljavanje u bilo kojoj lokalnoj upravi kojom funkcioneri Pokreta Evropa sad budu rukovodili”, saopšteno je iz PES-a.

Politička pripadnost ne smije uticati na status zaposlenog, kaže advokat Miloš Vukčević i dodaje da neko može ostati bez posla, samo ukoliko se ispune zakonski uslovi.

“I partija kojoj pripada dati gospodin u svom prefiksu ima riječ evropski. Ukoliko se bude držala nekih evropskih postulata držaće se zakona i jasne procedure kada neko može dobiti otkaz, a to svakako ne može biti članstvo u nekoj političkoj partiji”, kazao je Vukčević.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković navodi da se posljednjih najmanje deceniju suočava sa slučajevima diskriminacije na radu, pored ostalog i zbog političke pripadnosti. Dodaje i da izjavu Dragaša vidi kao dio kampanje u susret parlamentarnim izborima.

“Ni u kom slučaju ne mogu da govorim o tome da izjavu ne treba s pažnjom razmotriti, njene posljedice isto tako i da zamolim sve političke subjekte, bez obzira da li su na vlasti ili nijesu da se suzdržavaju od ovakvih izjava, jer one mogu da izazovu sumnje u pogledu revanšizma o kojem se toliko priča i uvijek naglašavamo da neće biti revanšizmna u pogledu kada ovi ili oni budu vladali”, rekao je Bjeković.

Sagovornici Gradske kažu i da razumiju brigu zaposlenih.

“Kad zaposleni pročitaju takvu izjavu i kad imaju u vidu šta je ministarka Bratić uradila kada je oko 200 dirketora škola ostavila bez posla, svakako da imaju razloga za brigu. Neko može donijeti rješenje o prestanku radnog odnosa, dati nekome individualni otkaz, ali svakako bih svim zaposlenima savjetovao da se obrate sudu i zatraže sudsku zaštitu”, rekao je Vukčević.

Bjeković kaže da građani kada tako nešto pročitaju imaju razloga za brigu.

“Kada tako nešto pročitaju, svako ima razloga za brigu koji se nađe u ovakvim okolnostima. U takvom okruženju, duboko vjerujem da institucije imaju snage to da spriječe. U toj funkciji je i uloga zaštitnika. Pozivam sve aktere i ohrabrujem sve oni koji se nađu u takvoj situaciji da to prijave instituciji zaštitnika ili nekoj drugoj nadležnoj instituciji”, smatra Bejković.

Dok pozivaju na toleranciju i pomirenje, političari to moraju pokazati na djelu, jer od njih zavisi stanje u državi, zaključio je Bjeković.

Portal Analitika