Politika

"Konačni rezulati lokalnih izbora u Podgorici će biti utvrđeni i objavljeni nakon što Ustavni sud odluči po žalbama"

Vukčević: Nedjelotvorni su pritisci da postupim suprotno zakonu

Konačni rezulati lokalnih izbora u Podgorici će biti utvrđeni i objavljeni nakon što Ustavni sud odluči po žalbama. Svako drugačije postupanje značilo bi kršenje Ustava i Zakona o izboru odbornika i poslanika i izvršenje krivičnog djela, za što je Krivičnim zakonikom zaprijećena kazna do tri godine zatvora, kazao je predsjednik Izborne Komisije Glavnog grada, Veselin Vukčević.

Vukčević: Nedjelotvorni su pritisci da postupim suprotno zakonu Foto: Gradski portal
Portal AnalitikaIzvor

"Više sam nego siguran da su član komisije Nikola Terzić (URA) i sekretar Vladimir Vujović (DCG), svjesni toga, kao i da poznaju Zakon o izboru odbornika i poslanika i Poslovnik o radu komisije", kaže Vukčević.

Vukčević je podsjetio da je odredbom člana 98 stav 1, zakona propisano da opštinska izborna komisija utvrđuje konačne rezultate izbora za odbornike u roku od 12 časova od konačnosti ili izvršnosti odluka Ustavnog suda donešenih po žalbi;

- da je 14 podnosilaca prigovora, iskoristilo svoje zakonsko pravo i podnijelo žalbe Ustavnom sudu Crne Gore, radi zaštite biračkog prava kod tog suda;

- da je Državna izborna komisija, po pitanju utvrđivanja konačnih rezultata izbora, u slučaju kad je kod Ustavnog suda pokrenut postupak, mišljenjem broj 522/22 od 26.10.2022.godine, zauzela jasan stav, da se konačni rezultati izbora ne mogu proglasiti dok Ustavni sud ne odluči po žalbama;

– da je odredbom člana 11 stav 1 Poslovnika o radu komisije, propisano da sjednicu Komisije saziva i dnevni red predlaže predsjednik Komisije, kada postoji potreba za radom Komisije, po sopstvenoj inicijativi ili na zahtjev najmanje tri člana stalnog sastava Komisije;

- da su zahtjev za sazivanje sjednice Komisje, od 3. novembra, od članova stalnog sastava, potpisali samo dva člana stalnog sastava Komisije;

- da su zahtjevom tražili upoznavanje sa obavještenjima Ustavnog suda i

- da su im mojim aktom broj 5946/22od 4.11.2022.godine, dostavljena tražena obavještenja Ustavnog suda”.

Ističe kako članovi Komisije i sekretar znaju da se nijesu stekli uslovi za objavljivanje konačnih rezultata i da ih je potrebno prethodno utvrditi na način propisan zakonom, kad Ustavni sud odluči po žalbama.

“Dakle, sve što rade, ne rade iz neznanja, već svjesni da krše zakon, sa očiglednom namjerom da Komisiju i predsjednika uvuku u njihove političke igre, čiji je cilj ostvarivanje trenutnih političkih interesa političkih subjekata kojima pripadaju. I ne samo to, toliko im je prešlo u naviku i postalo normalno kršenje zakona, da sa čuđenjem gledaju na svakoga ko se tome odupire”, ocjenjuje Vukčević.

On je kazao da su, pogrešno procjenjujući da im je on jedina prepreka koja im stoji na putu do realizacije njihovog cilja, odlučili da svojim istupima u medijima i drugim koordiniranim aktivnostima izvrše pritisak na njega kako bi ga naveli na nezakonito postupanje.

“To posebno čudi od sekretara Komisije, kao pravnika sa pozamašnim iskustvom, koji se čak usudio da u javnim istupima osnovanost podnijetih prigovora i žalbi kod Ustavnog suda cijeni kroz političku težinu njihovih podnosilaca. Sve me to upućuje na zaključak da je i kod njega, kao i kod člana komisije Nikole Terzića prevagnuo trenutni politički interes, u odnosu na obavezu poštovanja zakona. Ovakvim postupanjima, medijskom hajkom i organizovanom akcijom podnošenja prigovora 10 dana nakon isteka zakonskog roka, opasno su se približili članu 192 Krivičnog zakonika", ističe. 

Očekuje da neće nastaviti dalje i da će ostati istrajan u tome da ih sačuva od njih samih, poručujući da će mu na kraju zbog toga biti zahvalni.

“Zbog toga ih pozivam da odustanu od pritiska na mene, ne samo zbog toga što je on nedjelotvoran, već i zbog toga što ne odgovara njihovom javnom zalaganju za pravnu državu, vladavinu prava i poštovanje zakona. Još uvijek su na vrijeme. Nadam se da su svjesni da se između njihove namjere da nezakonito utvrde i objave konačne rezulate izbora i nesagledivih posljedica koje mogu iz toga da nastanu po pravni poredak države i po njih lično, nije ispriječio predsjednik Komisije, već Ustav Crne Gore (član 149 stav 1 tačka 7), Zakon o izboru odbornika i poslanika (čl. 110 stav 2 i čl.98 stav 1) i Zakon o Ustavnom sudu (čl.97 do 104)”. Za moju odgovornost i sjednicu neka ne brinu, biće sazvana u roku od 12 časova od konačnosti ili izvršnosti odluka donešenih po žalbi, radi utvrđivanja konačnih rezultata, kako to propisuje zakon i na način propisan Poslovnikom. I kod objavljivanja konačnih rezulatata moraju pokazati stpljenje i volju za poštovanjem zakona, biće objavljeni odmah nakon utvrđivanja”, zaključio je Vukčević.

Portal Analitika

Komentari (9)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
g gradjanska_drzava_neregistrovani
07.11.2022. 17:53

Ovo je smijesno, kao i Zakon o predsjedniku, obicne opstrukcije iz politickih interesa, tj. zloupotreba siutacije da je Ustavni sud CG blokiran. Konkretno ovaj covjek nema veze sa tim, radi po zakonu, ali ti koji su se zali Ustavnom sudu, kao i oni koji su donijeli izmjene Zakona o predsjedniku su odgovorni za novonastalu situaciju. Ocito jedni hoce da zadrze vlast na nivo drzave, drugi na nivou glavnog grada, a istovremeno pokusavjau nadmudriti jedni druge, to sto prave sprdnju od drzave, institucija i Ustava CG bas ih briga.

7
0
o olujko_neregistrovani
07.11.2022. 16:02

Četnici žalim slučaj ali ništa od promjene vlasti u Podgorici do formiranja ustavnog suda, a ništa od formiranja ustavnog suda bez DPS-a. Do 2024. ćemo tako, a za dalje ćemo viđet.

17
0
p puritanac_neregistrovani
07.11.2022. 15:01

A mogao bi ti malo u pemziju sa Katnicem da sadiss luk ? Vidim da su ti kose pobelele od pravde pa da se malo odmoris ?

1
31
N NovakRamov_neregistrovani
07.11.2022. 14:03

Gospodine Vukcevicu apsolutno svaka vasa stavka je 100% onakva kako odgovara zakonima i ustavu.To sto polusvijet iskrivljenih umova,rekao bih i na kriminalni nacin mozda pod ucjenom,prisilom ili podmicivanjem da izvrcu zakone i ustav ne znaci da ce svi njihovim putem.Totalna anarhija i kriminal vlada u CG.

36
0
b bjelopavlić_neregistrovani
07.11.2022. 13:54

Oćete na silu mimo volje naroda da držite vlast? E pa neće moći! Ima nas 60%podgoričana je glasalo protiv i neigrajte se.

3
44
g gaga_neregistrovani
07.11.2022. 14:11

@bjelopavlić_neregistrovani Kojega naroda? Da mi ostali nijesmo Marsovci! Naaaaaarod neka pročita, ako je pismen a ako nije sasluša, ponekoga pravnoga stručnjaka! Dosta više bezvlašca i siledžijstva! Ne prijetite!

33
1
g gugu_neregistrovani
07.11.2022. 14:42

@gaga_neregistrovani E ne da ste Marsovci no dolazite iz najudaljenijeg sazvezdja

1
28
g gaga_neregistrovani
07.11.2022. 15:30

@gugu_neregistrovani Tebi se po nadimku vidi odakle dolaziš! Ja sam i generacije mojih predaka iz ovoga ljutoga krša, ako znaš što to znači!

21
0
Z Zvicer_neregistrovani
07.11.2022. 13:51

Nije kepecu Dritanu problem nista u zivotu i bice tako dok ne uhapse tu bitangu izdajnicku

36
1