Politika

Protekao prvi dan popisivanja stanovništva

Vukadinović: Ko pojedinačno bojkotuje popis, radi naruku agentura iz Srbije

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova počeo je juče, a partije su ponovo uputile poziv građanima da se slobodno izjasne. Srđan Vukadinović, politički analitičar, kazao je da treba vjerovati opoziciji da su ispunjeni svi uslovi za popis i poručio da, ukoliko bude pojedinačnog bojkota, to će biti direktno „naruku agentura iz Srbije“.

Vukadinović: Ko pojedinačno bojkotuje popis, radi naruku agentura iz Srbije Foto: UGC
PobjedaIzvor

„Onaj ko misli da treba bojkotovati popis, a nema organizovanog bojkota, direktno radi naruku velikosrpskih aspiracija i agentura iz Srbije i nekih drugih zemalja koje rade na tome da se popis obavi kakav god bio“, kazao je Vukadinović.

Poručio je da su se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh SPC Porfirije otvoreno umiješali u popis, pozivajući građane da se izjasne kao Srbi.

„To pokazuje i da političko rukovodstvo Srbije i crkveni velikodostojnici nijesu za mir, toleranciju i dogovor, već da na silu realizuju projekat koji su davno zacrtali. Međutim, za očekivati je da taj projekat neće biti ostvaren i da neće biti velike razlike u odnosu na popis 2011. godine. Očekujem da će Crnogoraca biti između 45 i 48 odsto, onih koji govore crnogorski 37-41 odsto“, kazao je Vukadinović.

Prema njegovim riječima, dešavanja vezana za popis pokazala su da se kompromis može napraviti, ako se ima dobra volja.

„Ono što je uradila Vlada Abazovića bilo je ponižavajuće i poražavajuće za Crnu Goru. Da se još nastavio mandat te kataklizmatične vlade, popis bi počeo kada su ga oni planirali i to bi urušilo mnogo toga. Sada se vidjelo da je Spajić pokazao razumijevanje da se nađe rješenje“, kazao je Vukadinović, dodajući da bez valjanog popisa nema ni puta Crne Gore ka EU.

Podsjetio je da je opozicija imala zahtjeve i da su oni udovoljeni – napravljen je softver, u popisnim komsijama su po dva opoziciona člana, a ispoštovan je i zahtjev da se ručno prebrojavaju rezultati vezani za identitetska pitanja.

Bojkot je bila varijanta kada je bila Abazovićeva vlada koja je slušala, kako je istakao, svoje mentore iz Beograda. Vukadinović kaže da ambijent u kojem se sprovodi velikosrspka kampanja nije regularan za popis, ali smatra da bi ta kampanja bila jača da je popis odgođen u narednih šest mjeseci.

Portal Analitika