Politika

Sekretar OIK-a nakon odluke o usvajanju rezultata izbora u Podgorici

Vujović: Svaki organ podliježe pravnoj provjeri, poštovaćemo odluke nadležnih

Svaki pravnjak koji donese kolegijalno tijelo i organ podleže pravnoj provjeri, poručio je sekretar Opštinske izborne komisije (OIK) Vladimir Vujović nakon što je dio članova usvojio konačne rezultate izbora u Podgorici, iako je predsjednik tog tijela prethodno zaključio sjednicu.

Vujović: Svaki organ podliježe pravnoj provjeri, poštovaćemo odluke nadležnih Foto: Pobjeda
PobjedaIzvor

- Postoji pravo žalbe Državnoj izbornoj komisiji, nakon toga Ustavnom sudu.. Naravno da ćemo kao legalisti poštovati odluke nadležnih organa - rekao je Vujović.

Odgovarajući na pitanje može li ova odluka da se na osnovu toga što je Marku Mihailoviću (koji je kandidat na odborničkoj listi DF-a) prestao mandat, Vujović je kazao da mandat opunomoćenog predstavnika koji usvoji advokat partije traje 20 dana prije dana održavanja izbora do utvrđivanja konačnih rezultata izbrora.

- Činjenicom da se objave rezulatati njima predstaje mandat, ovdje je bitno da predsjednik OIK donio zaključak i odobrio da je Mihailović opunomoćeni predstavnik jedne političke partije. Kad donesete akt morate ga preispitivati u redovnom postupku, ne možete reći to više na važi. Nije donijet akt koji se na to poziva- to je individualni, pojedinačni akt i nakon što je donijet, on proizvodi pravno dejstvo i može se osporavati samo u propisanom zakonskom postupku - kazao je Vujović.

Na pitanje može li legitimitet vlasti u Podgorici biti doveden u pitanje ako nadležni utvrde da je dašanja odluka pravno sporna, on je kazao da potencijala buduća koalicija ima 20 hiljada glasova više, ili 10 mandata više,

- Dakle nijesu ovo situacije gdje jedan odbornik, 500 glasova, ovdje je sve jasno. Onaj koji bi želio time da se bavi grubo bi zadirao u pravo glasača Podgorice da biraju i da budu birani. Oni su odabrali, to je narodna volja građana - a sve ovo drugo su rpavne začkoljice i pravno nadmudirivanje - kazao je vujović.

Na pitanje šta slijedi on je kazao da pečat čuva predsjednik OIK.

- Ja nijesam imao potrebe da čuvam, mi smo sve do objavljivanja prethodnih rezultata korektno sarađivali. I oni koji su protiv ove komisije, pitao sam da li je nekad počeo sjednicu da se ljudi ne izjasne - rekao je Vujović.

Dodao je da će pečat tražiti Izbornoj komisiji.

 

Dio članova IK proglasio konačne rezultate izbora u Podgorici
12
Dio članova IK proglasio konačne rezultate izbora…
02.12.2022 16:45

 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.