Politika

"Vučić kontroliše Vladu i parlamentarnu većinu u Crnoj Gori"

Vujović: Kriza se ne može riješiti bez posredovanje međunarodne zajednice

Bez posredovanja međunarodne zajednice politička kriza u Crnoj Gori se ne može riješiti, ocijenio je profesor Fakulteta političkih nauka Zlatko Vujović.


Vujović: Kriza se ne može riješiti bez posredovanje međunarodne zajednice Foto: Televizija E
Televizija EIzvor

Ukazao je i na problem uticaja Srbije u regionu. Smatra da predsjednik te zemlje Aleksandar Vučić apsolutno kontroliše Vladu i parlamentarnu većinu u Crnoj Gori.

Vujović je podsjetio da smo scene nasilja i upadanje na biračka mjesta gledali i na Kosovu.

„Vidimo šta se dešava na Kosovu, jedna razarajuća destrukcija predsjednika Vučića i svih onih koji se nalaze na njegovom platnom spisku. Tako nešto se već dešava u Crnoj Gori. Da ne govorimo o Bosni i Hercegovini. Čovjek je poslao ključni problem ovog regiona. Gdje god on ima uticaja, tu je destrukcija, tu su blokade, protesti, nasilje. Možda je vrijeme i da naši zapadni partneri promijene strategiju odnosa prema predsjedniku Vučiću. Bez toga ništa se ovdje neće desiti“, istakao je Vujović.

Vjeruje da je potrebna oštrija reakcija zapadnih partnera.

„Mi sad imamo problem da je proces EU integracija u potpunosti zaustavljen. Možda treba to reći, suspendovati, okončati pregovore, zaustaviti pregovore i reći da Crna Gora, dok se ne stvore uslovi promjene vlasti koja će biti proevropska, jednostavno nije partner u EU integracijama“, kazao je Vujović.

Smatra da je nužno izabrati sudije Ustavnog suda.

Kada je riječ o protestu u Podgorici najavljenom za sjutra, smatra da bi za naš politički život i funkcionisanje institucija najbolje bilo da da se sve rješiti institucionalno.

Međutim, ističe i da to očigledno nije moguće.

„Oni koji sada predstavljaju parlamentarnu većinu namjerno blokiraju izbor sudija Ustavnog suda, a sada već sa jasnom namjerom da se spriječi održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, ali da se na neki način upotpunosti delegitimiše kompletni institucionalni poredak. Mi se sad suočavamo sa velikim problemom. A sa druge strane zbog nepostojanja funkcionog Ustavnog suda, oni su spriječeni da u nekim opštinama preuzmu vlast, onda pozivaju na vaninstitucionalno djelovanje, pristiske itd. Tada već ta pravila ne važe, a važe kada na sličan način, zloupotijebljavajući tu poziciju predsjednik Vlade i dalje obavlja svoju funkciju iako je odavno izglasano njegovo nepovjerenje“, istakao je Vujović.

Smatra da je DPS trebalo da razriješi neke stvari unutar stranke i da su trenutna dešavanja bila odlična prilika da ta stranka dobije veću podršku birača.

„Deficit DPS-a jesu nekoliko njihovih poslanika, oni koji jednostavno simbolizuju neka ružna vremena kada govorimo o zloupotrebama, korupciji. Mislim da je kontraproduktivno kada vidite neke od tih poslanika i funkcionera DPS-a da pozivaju građane. Oni simbolizuju i dalje ono čemu se građani ne žele vratati. Oni ne žele ni ovo, daleko od toga. Vjerovatno je i gore nego što je bilo prije. Međutim, kada vidite punu podršku recimo Branu Gvozdenoviću, koji je u Parlamentu pozicioniran kao predsjednik Odbora za evropske integracije, kakvu ste poruku poslali? Poslali ste poruku da, ako dođemo na vlast ponovo, Brano Gvozdenović će biti taj koji će da nas uvede u Evropsku uniju“, predočio je Vujović.

Prema njegovim riječima, građani su potpuno razočarani trenutnom vlašću.

"Oni su doživjeli veliki poraz. Birači su otišli ka Evropi sad koja je percipirana kao jedini benefit za ove dvije godine jer su povećane plate. Sve ostalo je fijasko“, naglašava Vujović.

Smatra da je potrebna nova politička partija koja bi okupila profesionalce i intelektualce koji bi pokazali da Crna Gora iz krize može da izađe vrednosno i ekonomski, bez velikih „zemljotresa“.

„To su ljudi koji nisu bili funkcioneri DPS-a, SDP-a i SD-a. Ove političke partije treba da razmisle o transformaciji i objedinjavanju u jednu političku partiju“, naglašava Vujović.

Kada je riječ o DPS-u, ističe da njihovi poslanici treba da prestanu da se ponašaju kao da su i dalje na vlasti.

Portal Analitika