Politika

Vujović: Vlast ne osvajaju partije koje su protiv države

Izvor

- Najveći izazov za opoziciju su i dalje identitetska pitanja. Opozicija će moći da pobijedi vladajuću koaliciju tek kada njen dominantni dio počne da poštuje državnost, državne simbole i institucije nezavisne države. Dodatni izazov za opoziciju će biti smanjenje uticaja Sprske pravoslavne crkve na djelovanje dosad prosrpskih partija. Usvajanje zahtjeva SPC u program dvije najveće opozicione partije predstavlja najveću prepreku uspjehu opozicije, kazao je Vujović, dodavši da radikalizam koji nameće SPC odbija glasače opozicione orijentacije.

- Međutim, teško je sada očekivati da dio opozicije ima dovoljno snage da se odupre uticaju SPC, ocjenjuje Vujović.

Vujović u razgovoru za Pobjedu ocjenjuje da se, bez obzira na kritike koje se često čuju, naročito iz opozicionog bloka i dijela nevladinih organizacija, veoma često s pravom, sadašnja politička scena značajno je drugačija nego na početku višepartizma.

Partije koje su bile za scenario „bosanskog scenarija“, čiji su pojedini politički akteri i dalje veoma aktivni, su izgubile bitku.

- Koliko god bili kritični prema sadašnjem stanju, neizbježno je uočiti značajan pomak. Na početku višepartizma imali smo otvorenu demonstraciju sile gdje je vladajuća većina otvoreno koristila policiju za premlaćivanje aktivista, prvenstveno pripadnika Saveza reformskih snaga Jugoslavije Anta Markovića, odnosno LSCG, sprečavanje održavanja skupova, plus djelovanje paravojnih jedinica u predizbornim kampanjama. Danas imamo konsolidovan politički sistem u kome se akteri, u najvećem dijelu, ponašaju u skladu sa svojim ulogama, naglasio je Vujović i dodao da danas imamo situaciju da su sve značajne političke partije za članstvo Crne Gore u EU.

On smatra da, bez obzira na značajan pomak u demokratizaciji društva, i dalje postoji potreba za prisustvom stranih, a posebno domaćih posmatrača, te da će biti tako „sve dok ne dobijemo nezavisnu izbornu administraciju na čiji rad će političke partije imati neznatan uticaj“.

Portal Analitika