Društvo

"Osobama s invaliditetom nije dozvoljeno ni da pokušaju neke stvari, niti imaju pravo na izbor"

Vujačić: Naslušali smo se obećanja iz Vlade, hoćemo mogućnost izbora i samostalni život

Marina Vujačić iz Udruženja mladih sa hendikepom poručila je da se u praksi ne poštuju sva prava koja su osobama sa invaliditetom garantovana zakonom. Ona je u emisiji “Dobro jutro Crna goro” izjavila da se na Dan samostalnog života osoba sa invaliditetom, koji se obilježava 5. maja, sa Trga nezavisnosti neće obraćati niko iz Vlade. Razlog je to što je OSI dosta lijepih poruka i obećanja, s obzirom na to da većina njih nije realizovana.

Vujačić: Naslušali smo se obećanja iz Vlade, hoćemo mogućnost izbora i samostalni život Foto: RTCG
RTCGIzvor

Iz pretpostavke da su osobe sa invaliditetom manje sposobne, kaže Vujačić, njima nije dozvoljeno ni da pokušaju neke stvari, niti imaju pravo na izbor.

“Ono što zagovaramo godinama je da nam se omogući da samostalno donosimo odluke, da imamo odgovornost, da kontrolišemo sisteme podrške koju dobijamo i da imamo pravo na grešku, što neće biti zbog toga što smo osobe sa invaliditetom i što smo manje sposobni za život”, kazala je ona.

Za osobe sa invaliditetom bitno je da imaju podršku za život u zajednici kako bi mogli da donose odluke, i uz pomoć druge osobe da ih sprovode.

“Mi imamo neke uslove koji su nam garantovani zakonom, ali neki od njih se ne sprovode u dovoljnoj mjeri. Navešću primjer personalne asistencije koja se primjenjuje tek nakon pravosudne presude i sada to pravo ostvaruje samo mali broj OSI”, kazala je ona.

Istakla je da 5. maja na skupu se neće obraćati niko iz Vlade.

“Neće se obratiti niko iz Vlade, jer nam ne trebaju lijepe poruke, ne trebaju nam obećanja, dosta smo ih se naslušali. Oni su pozvani, ali definitivno nijesmo i ne možemo biti zadovoljni što država finansira usluge koje su su institucionalizacija i segregacija osoba sa invaliditetom, odnosno izolacija. Ne znači da socijalne ustanove i dječije zaštite nijesu potrebne, apsolutno jesu, ali one su zbrinjavanje, a ne samostalni život”, kazala je ona.

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
d dritkobazd_neregistrovani
02.05.2023. 17:41

SAMO JEDNO ZNAM,DA ĆE KARMA ZAVRSITI POSAO,ZA TOG MALOG,KUDRAVOG LJIGAVCA,

0
0
M Minja_neregistrovani
02.05.2023. 10:37

Tako je to Marina kada jedno udruzenje osoba sa invaliditetom pocne da se bavi politikom, preciznije rukovodstvo tog udruzenje. Sve karte ste bacili na Uru, na svim njihovim posterima ste. Naravno otreznjenje ce tek da dođe , nazalost po clanstvo ove oganizaciji. Ako vam je za utjehu vi ste samo jedni od mnogih koji je Dritan, prevarant preveslao

2
0