Politika

Vučinović: DPS krivac što HGI nije vlast u Tivtu

Izvor

- HGI nije ušla u vladajuću koaliciju jer nije odustala od traženja jednog direktorskog mjesta i mjesta potpredsjednika opštinskog parlamenta. To je bio minimum ispod kojeg nismo mogli ići, kazala je Vučinović za Portal Analitika.

DPS je na lokalnim izborima osvojila 12, a SDP 5 odborničkih mandata i matematički su mogli sami da formiraju većinu.

Vučinović je objasnila da je HGI od samog početka slala signale da želi da uđe u lokalnu vlast, međutim na dva sastanka sa DPS-om da nijesu uspjeli da postignu dogovor.

- Mislim da je bilo prostora da se dogovorimo sa DPS-om, jer se neke javne ustanove dijele i mogli su realizovati naši zahtjevi. Naši uslovi su bili realni, kazala je Vučinović, čiji HGI ima četiri odbornika u tivatskom parlamentu.

Vučinović je objasnila da bi ulazak HGI značio formiranje ''čvrste vlasti'' u Tivtu koja bi imala politički kredibilitet i široku podršku da povuče bilo koji potez.

- To je bila naša ideja vodilja i formiranje čvrste i stabilne vlasti na nivou gada. Međutim to je bila odluka DPS-a da ne prihvati naše uslove jer mi sa SDP-om nijesmo pregovarali, navela je Vučinović, koja dodaje da nijesu željeli da uđu u vlast ispod tog minimuma zahtjeva.

Vučinović je najavila samostalni izlazak HGI na predstoječe parlamentarne izbore jer po novom Izbornom zakonu Hrvati koji ulaze u pozitivnu diskriminaciju sa ukupno 1 400 glasova mogu računati na jedan poslanički mandat.

- Smatramo da je u pitanju realna projekcija i da ćemo proći taj cenzus, zaključila je Vučinović.

Foto: Skala radio

Portal Analitika