Abiznis

Vučinić: Štrajk neminovnost ako vlasnik ne ispuni zahtjeve

Izvor

On je ocijenio da su zahtjevi Sindikata, koji traži povećanje zarada, krajnje minimalistički.

»Ne tražimo ništa drugo već zarade koje smo zaslužili da bi mogli sa svojim porodicama da preživimo. Nijesmo u mogućnosti da trgujemo sa našim zahtjevima jer je to minimum ispod koga se ne može ići«, rekao je Vučinić agenciji Mina biznis.

Vučinić je, kako je kazao, imao sastanak sa generalnim direktorom Željezare, Saitom Hadutogluom, koji mu je saopštio da ne može odgovoriti na ispostavljene zahtjeve jer se oni razmatraju na upravnom odboru Tosjali /Tosyali/ holdinga.

Kako je rekao Vučinić, obećano mu je da će sjednica upravnog odbora, na kojoj će se razmatrati zahtjevi radnika, biti održana krajem ove ili početkom naredne semdice.

Iz Sindikata je ranije saopšteno da su plate radnka prepolovljene i da je prosjek od 250 EUR u ključnom pogonu Željezare, Čeličani, više nego poniženje za radnike koji zarađuju platu za cijelu fabriku.

»Koeficijent posljednje plate, koja nam je isplaćena u stečaju za maj, mora biti definisana kao minimum ispod kojeg se ne može. Vlasnici Željezare uzeli su zakonski minimum za najnižu vrijednost koeficijenta i tako bukvalno prepolovili plate radnicima proizvodnje i održavanja«, naveli su iz Sindikata

Sindikat zahtijeva i da se uposli dovoljan broj radnika, posebno u proizvodnji na ključnim radnim mjestima, što bi, kako ocjenjuju, omogućilo normalnu proizvodnju uz poštovanje 40-osatne radne sedmice.

Portal Analitika