Abiznis

Vučinić: Radničke plate ni 250 eura

Izvor

On je agenciji Mina-business rekao da te sindikalne tvrdnje najbolje potkrijepljuju platne liste radnika iz proizvodnje, koje su na uvid javnosti pokazali na nesvakidašnjoj konferenciji za novinare održanoj na ulici ispred fabrike.

"Podatak uprave Toščelika da su prosječne plate 375 EUR je prosjek u koji se uračunavaju plate menadžerskog tima i onih sa visokom spremom, u koje spada svega 20 odsto zaposlenih. Riječ je o onima koji su zadovoljni platama i ne podržavaju štrajk", obrazložio je Vučinić.

Kako je dodao, nasuprot njima su radnici koji su nosioci proizvodnje i zarađuju platu, a imaju i ispod 250 EUR sa svim nadoknadama za prekovremeni i noćni rad.

„Do prosjeka zarada došli smo na osnovu platnih lista koje su radnici dobili, jer nemamo uvid u menadžerske plate“, kazao je Vučinić.

On je pozvao poslovodstvo Željezare da sa Štrajkačkim odborom razgovara argumentovano, da bi se na miran način dogovorili u obostranom interesu.

„Spremni smo za razgovore u bilo koje vrijeme, jer treba dati šansu pregovorima, a ne prepucavati se preko medija, što je više kontrapoduktivno", poručio je Vučinić.

On očekuje poziv uprave za razgovor nakon susreta generalnog direktora sa radnicima u fabričkom krugu u srijedu, tim prije što su, kako je dodao, zahtjevi radnika minimalni i opravdani i ima prostora za dogovor.

Štrajk radnika Željezare Toščelik, koji je bio zakazan za srijedu, odložen je do 6. septembra zbog odluke Ministarstva rada i socijalnog staranja da poništi rješenje o legitimnosti Sindikata fabrike.

Radnici su najavili da će, ukoliko se do tog roka ne ispune zahtjevi za povećanjem zarada i upošljavanjem adekvatnog broja radnika, poslodavcu biti predata nova odluka o štrajku, koji će se poklopiti sa isplatom avgustovske zarade.

Portal Analitika