Abiznis

Vučinić: Povući ću se ako Toščelik ispuni zahtjeve

Izvor

„Ovu ponudu predočio sam jutros generalnom direktoru Saitu Hatidogluu, iz razloga da ne bi radili uzaludan posao, jer me jedino radnici mogu smijeniti sa funkcije predsjednika sindikata fabrike i niko drugi“, rekao je Vučinić agenciji Mina biznis.

On je podvukao da je njegova ponuda veoma veliki ulog da bi se neko mogao igrati sa teškom situacijom u Željezari, u kojoj su na jednoj strani radnici i goruća egzistencijalna pitanja, a na drugoj opstanak fabrike.

„Neophodan je pošten dogovor, mada je više nego jasno da su naši zahtjevi za povećanjem zarada i 40-satnoj radnoj sedmici kroz upošljavanje adekvatnog broja radnika minimalni, jer se traži samo obezbjeđenje gole životne egzistencije“, rekao je Vučinić.

Prema njegovim riječima, nijedna funkcija nije vrijedna dogovora, tim prije što on nije uništitelj fabrike i radnika, već se isključivo bori za opstanak Željezare i zaposlenih da bi mogli da rade i žive od svog rada.

„Ako neko misli da sam kočnica i remetilački faktor povući ću se, a oni neka radnicima ispune zahtjeve“, poručio je Vučinić i dodao da je neviđena haranga na njega kao predsjednika Sindikata Željezare, u kojoj, tvrdi, prednjače funkcioneri vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS).

Vučinić je prozvao i ministarstva ekonomije i rada i socijalnog staranja da rade po partijskoj liniji.

„Ministarstvo rada nas je, dok nijesmo najavili štrajk, priznalo kao reprezentativnu sindikalnu organizaciju, da bi nas izbrisalo iz registra nakon naše najave. I ministar ekonomije izjavio je da sindikat ne treba da poziva na štrajk, što je neistina, jer samo obavljamo svoju dužnost da stanemo ispred radnika, čija su prava više nego ugrožena“, rekao je Vučinić.

On je kazao da se više neće kandidovati ni na jednu funkciju u Uniji slobodnih sindikata Crne Gore, gdje je volonterski obavljao dužnost predsjednika glavnog odbora te radničke organizacije, na kojoj mu mandat ističe krajem godine.

Portal Analitika