Društvo

“Osjećaj socijalne sigurnosti mora zaživjeti u savremenoj Crnoj Gori"

Vučinić: Crnoj Gori su neophodne agrarne i industrijske reforme, a ne poreske

Predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić čestitao je 1. maj, Međunarodni praznik rada. 

Vučinić: Crnoj Gori su neophodne agrarne i industrijske reforme, a ne poreske Foto: Radnička partija
Portal AnalitikaIzvor

“Budite uvjereni da će Radnička partija i u narednom periodu održati kontinuitet rada za unaprjeđenje socijalnog statusa svih kategorija društva, radnika, studenata, penzionera, domaćina. Danas, kada slavimo one koji svojim predanim i poštenim radom gradili i grade bolje crnogorsko društvo, posebnu pažnju bih skrenuo na one radnike koje su žrtva pljačkaških privatizacija. Izražavam odlučnost i spremnost da nastavimo borbu za njihovo obeštećenje, po modelu obeštećenja za bivše radnike rudarsko-metalskog sektora”, saopštio je on.

Prema njegovim riječima 1. maj je dan kada se sa posebnim pijetetom moramo sjetiti onih generacija koje su gradilе našu zemlju.

“Nažalost, penzioneri su najugroženija socijalna grupa. Dio penzionera koji su radni staž sticali i u bivšim jugoslovenskim republikama, takozvani srazmjerni penzioneri su na marginima i zakona i institucija. Moramo da nadjemo zakonski i institucionalni okvir kako bi i za njih pravada bila zadovoljena. Dugogodišnja dekadencija društva, propast ekonomije kao i populizam kojem smo svjedoci u novije vrijeme, učinili su svoje. Moramo pogledati istini u oči”, rekao je Vučinić.

Crnoj Gori su, kaže, neophodne, agrarne i industrijske reforme, a ne poreske.

“Bez realnih budžetskih prihoda nema jačanja ekonomije, efektivnog rasta plata i rasta penzija. Naša partija će, kao i do sada, ostati pouzdan partner sindikatima i radničkim udruženjima u borbi za njihova prava. Vrijeme kada će radnik ponovo biti uvažen, cijenjen i poštovan dolazi. Bez zadovoljnog radnika koji može svojoj porodici obezbjediti egzistenciju nema ni zadovoljne porodice, tako ni prosperiteta države! Mladi odlaze, radnici jedva preživljavaju, penzionerima se oduzima dostojanstvo”, naveo je on.

Vučinić poručuje da će insistirati da se preduzmu konkrentne mjere, premanentnog inspekcijskog nadzora, čime bi se obezbjedilo sprovođenje Zakona o radu kao i opšteg kolektivnog ugovora.

“Osjećaj socijalne sigurnosti mora zaživjeti u savremenoj Crnoj Gori. Država mora biti jača od bilo kog pojedinca koji ne poštuje pravila sistema. Čeka nas borba za otvaranje novih radnih mjesta, za pokretanje ekonomije, diverzifikaciju privrede. Za veće zarade i penzije, adekvatnu zaštitu radnika koji obavljaju poslove rizične po zdravlje i život”, zaključio je Vučinić.

Portal Analitika

Komentari (12)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
P PODGORICANIN_neregistrovani
01.05.2023. 15:42

da li je ovaj predśednik radničke stranke ikada radio i cega je bio ekspert. Samo se nadam da nije strucan ko ministar Joković!

0
0
P Pero_neregistrovani
01.05.2023. 11:54

Tu mi nesto znas. Gdje si to radio i naucio znanje. Ko si ti. Slepas sa sa DF om.

3
0
k kuki_neregistrovani
01.05.2023. 08:53

mali kim dzon un, naslijedio partiju od tate, uzmi motiku pa naprijed

7
0
M Momir_neregistrovani
01.05.2023. 08:18

Pricate o investitorima cuvenim,dje im radnici rade za 450e ,ka jugopetrol jos nudi nagradnu igru ,naravno za pare ko treba da nudi sve to mrceni radnik ,dok menadzer mirno iz stolice 4000e

5
0
M Mrs_neregistrovani
01.05.2023. 08:17

Tacno, Maksime... Trebalo bi vas, ... iz parlamenta, koja dana radili nijesu van politike, upregnuti da radite nesto korisno umjesto sto prosipate suplju pricu! Beri grozdje, kosi, kopaj kanale, jer ga skupstine vise neces gledati!

6
0
I Ivan_neregistrovani
01.05.2023. 08:15

Nema srece odje ,odose van nece da ih izrabljuju ,pa ce te komandovat onima u kucu

4
0
B Branko_neregistrovani
01.05.2023. 08:13

Kakve reforme , 20 godina reformi,postoje u ovoj zemlji ljudi prvog i drugog reda,sto vazi za tebe ,ne vazi za mene,jer tebe mora bit u cent sve tacno,dok kod nas obicnih smrtnika o ne mora

5
0
z zzzzzzz_neregistrovani
01.05.2023. 07:28

Srecni narode i dalje glasate apostole zar ne????

7
0
D Dragan77_neregistrovani
01.05.2023. 07:06

Lupa ko maksim Vučinić ...

8
0
K Koje_ovizi_neregistrovani
01.05.2023. 07:06

Nakon očeve smrti naslijedio mjesto da vodi partiju,ma kakvu partiju ne znamo i da li postoji ,koliko ih ima . Bolje ne mlati jer si nebitan!

8
0
D Daka_neregistrovani
01.05.2023. 06:44

Vidi ovoga nikada u zivotu nista nije radio i sa 20 godina zna sta treba,tata ga naučio da ne radi nista i živi na grbači radnika i drzave. Kada ce Crna gora da raskrsti sa neradnicima

9
0
l ljuma_neregistrovani
01.05.2023. 06:39

kad si radio u životu i partiju si naslijedio mrš

10
0