Politika

Predsjednik Srbije i jedan od lidera DF-a sastali su se protekle sedmice u Beogradu

Vučićevo insistiranje: Knežević nosilac liste, Mandić ide na začelje

Prema informacijama M portala, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević sastali su se protekle sedmice u Beogradu kako bi dogovorili nastup te partije na predstojećim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori koji će se održati 11. juna.

Vučićevo insistiranje: Knežević nosilac liste, Mandić ide na začelje Foto: UGC
M portalIzvor

Njih dvojica su, prema informacijama M portala, dogovorili ključne smjernice za nastup DF-a: nosilac liste trebalo bi da bude upravo Milan Knežević, a Andrija Mandić će se povući ka začelju liste.

Kako piše M portal, ovo nije posebno iznenađenje nakon Mandićevog rezultata na proteklim predsjedničkim izborima, ali svakako jeste plan da on bude potpuno politički pasiviziran time što mjestom na začelju poslaničke liste neće sebi obezbijediti čak ni poslaničku funkciju u budućem sazivu Skupštine.

Mandić je i na proteklim parlamentarnim izborima 2020. godine, na nagovor pokojnog Amfilohija Radovića, lidersku poziciju na poslaničkoj listi prepustio Zdravku Krivokapiću. Tadašnjim njegovim sklanjanjem sa mjesta nosioca liste željela se poslati poruka međunarodnim partnerima da DF ima da ponudi i drugačije opcije od isključivo produžene rusko-srpske ruke, ali je već kod formiranja Krivokapićeve Vlade u manastiru Ostrog, pod Amfilohijevom dirigentskom palicom, taj pokušaj propao.

Ovog puta, kako piše M portal, cilj je drugačiji - Vučiću je potrebna radikalizovanija srpska partija u Crnoj Gori koja će agresivnije, brže i otvorenije sa pozicije vlasti raditi na realizaciji njegovih regionalnih planova. Nakon Mandićeve „meke“ i pomiriteljske predsjedničke kampanje, a posebno nakon lošeg rezultata koji je donijela, postalo je jasno da takav pristup ne donosi nikakvu političku korist, pa se Vučić okrenuo radikalnijoj opciji – onima koji su spremni, između ostalog, da na lokalnom nivou poništavaju odluke sa državnog nivoa, poput prijedloga Kneževićeve partije da se na teritoriji Opštine Zeta deklaracijom proglasi nevažećom odluka Vlade Crne Gore o priznavanju nezavisnosti Kosova.

Takođe, prema instrukcijama koje je Knežević dobio, njegova DNP i Mandićeva NSD na poslaničkoj listi DF-a dobiće jednak broj i najviše kandidata, dok će za Pokret za promjene biti rezervisana svega tri mjesta na listi. Na sastanku je dogovoreno da među ta tri kandidata PZP-a ne bude Branko Radulović jer, kako tvrde izvori M portala, Vučić nije posebno impresioniran Radulovićevom političkom odanošću. Učešće ostalih partija i pojedinaca koji su do sada participirali u DF-u zavisiće od procjene njihove političke upotrebljivosti u narednom periodu, ali i od toga da li će DF uspjeti da postigne predizborni koalicioni dogovor sa dijelom partija na vlasti.

Vučićeva organizaciona i finansijska podrška ovom političkom savezu odavno nije nikakva tajna, a crnogorski mediji već godinama izvještavaju o boravku aktivista i funkcionera Vučićeve SNS u Crnoj Gori tokom predizbornih kampanja. Neki od njih su čak i hapšeni, poput Vladimira Mandića, člana Glavnog odbora SNS-a i Vučićevog čovjeka od povjerenja za „prljave“ poslove u regionu. Mandić je hapšen i u Republici Srpskoj uoči tamošnjih izbora prošle godine.

I Andriju Mandića i Milana Kneževića čeka ponovljeno suđenje za pokušaj rušenja ustavnog poretka u oktobru 2016. godine.

Portal Analitika

Komentari (13)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
d dvcg_neregistrovani
02.05.2023. 10:44

vucic ima pravo da se mijesa kad ima ko da ga slusa , a kao sto vidimo ima ih

6
0
H Hunter6
02.05.2023. 04:42

Zetski Pipun je mnogo gori i ekstremniji od Mandica. Tek ce te ovo vidjeti ako to do sada nijeste ukapirali.

23
1
n naučnafantastika_neregistrovani
02.05.2023. 05:17

@Hunter6 Normalno neljud ovakvim likom može da u sebi sadrži sve najgore osobine ljudskog bića( mada mi se čini da nije sa ove planete,ni on ni žvalavi)to su primerci za zoologiju ili nauku o čoveku?

17
1
B Borna_neregistrovani
02.05.2023. 04:00

Goni bandu preko izvora

21
0
K Karadag
01.05.2023. 21:07

ako je ovo tacno dobro je.Ovo je jedini nacin da Mandic ( a time polako i ostali jurisnici) shvati sto je cinio Crnoj Gori koju toliko voli zadnjih 30 godina na krilima srpstva.To je shvatio Marko Dakovic nakon tzv.podgoricke skupstine pa Novak Kilibarda.Doslo je vrijeme na mandica.Nek vidi koliko njegova srbija nagradjuje izdajnike koji nisu izdali onoliko koliko je srbija ocekivala.

36
6
E Emina_J
01.05.2023. 20:39

Skandinavija i Skandinavci ....!! 😅😅😅 "Predsjednik Srbije i jedan od lidera DF-a sastali su se protekle sedmice u Beogradu " .... Zar , opet , da se " namece " , a on "niđe veze " ...😅😅😅 ... nego , bas me zanima ...koja je Srbija od tih Skandinavskih drzava i zna li se za ostale ....😅😅😅...Top ...provala 😅😅😅... ali niti ce nas ovi uzdici do Skandinavaca , niti Njih mogu srozat do do oslobodioca ...!!!

26
3
K Krava_neregistrovani
01.05.2023. 20:36

I onda kažu Vucic i Srbija se ne miješaju u izbore druge države o boze kad će vam crknuti krava I onda se pitaju zašto nas nitko nevoli

45
5
L Ljubo_neregistrovani
01.05.2023. 21:20

@Krava_neregistrovani ....Kako, i ko treba/moze, sprijeciti Vucica da se sasraje ( i razgovara ) sa politickim vodjama Srba u okruzenju?

5
31
N Nitko_neregistrovani
01.05.2023. 23:00

@Ljubo_neregistrovani ovaj sto kaze nitko se sastaje sa Plenkovicem, i niTko mu ne brani. Front je nikakav, ali ja ne vidim razliku izmedju oboga sto rade hrvatske partije, albanske partije, bosnjacke partije sa ovim sto rade srpske partije. E zato ce sve te partije na smetliste istorije, zajedno sa onim partijama koje su im omogucavale da budu bitne, a sve su nacionalne i nacionalističke, a mi gradjansko orjentisani koji nikog ne mrzimo i iza nas niko ne stoji smo bili na marginama i desavanja i odlucivanja.

14
0
z zzzzzzzz_neregistrovani
01.05.2023. 23:15

@Ljubo_neregistrovani .,… Sto se Vucic bruka tako … osudjenik ne moze bit poslanik Knezevicu odmofi!………

21
0