Politika

“Ne mislim da će Đukanović željeti da dođe, ali ima otvoren poziv”

Vučić: Volio bih da i Đukanović i Krivokapić dođu u posjetu Beogradu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić za RTS kaže da se situacija sa novozaraženima u Beogradu blago popravlja u poslednjih dan-dan i po zahvaljujući vakcinaciji, dok je situacija u centralnoj Srbiji dramatična. 

Vučić: Volio bih da i Đukanović i Krivokapić dođu u posjetu Beogradu Foto: RTS
RTSIzvor

Najavljuje pomoć za muzičare i nezaposlene. Dodaje da Srbiji treba rast da bi sve to omogućila. Ističe da će borba protiv organizovanog kriminala biti ozbiljna i odgovorna i da "neće biti popusta", bez obzira na to da li neko pripada nekoj stranci ili ne.

Volio bih da i Đukanović i Krivokapić dođu u posjetu Beogradu

Neki su rekli da je Vučić pobijedio u Nikšiću. Odgovaram da Vučić nije učestvovao na izborima u Nikšiću, rekao je predsjednik Srbije odgovarajući na pitanje o rezultatima lokalnih izbora u Nikšiću.

“U Crnoj Gori postoji politika ekskluzivizma gdje žele da protjeraju sve što je srpsko. Srba je u Crnoj Gori proporcionalno više nego Albanaca u Sjevernoj Makedoniji, pa nemaju nikakva prava.

Od 2006. godine nema nikog u vlasti. Imalo je više Albanaca i Bošnjaka, a Srba je ogroman procenat a nikakva prava nisu imali.

Čim nisu u stanju da uguše srpske pokrete i političare koji se ne stide da kažu da su Srbi rođenjem, kriv sam ja. Nisam učestvovao i nisam zainteresovan da učestvujem u izborima.

Zainteresovan sam za rezultate popisa. 

Pomagaćemo srpskom narodu u Crnoj Gori uvijek. Pomažemo Maticu srpsku, pomažemo našu crkvu. 

Sa Milom Đukanovićem se ne čujem uopšte, sa Zdravkom Krivokapićem sam se vidio. Volio bih da obojica dođu u zvaničnu posjetu Beogradu. To što imamo razlike i drugačije mislimo ne znači da ne treba da razgovaramo.

Ne mislim da će Đukanović željeti da dođe, ali ima otvoren poziv”.

Međustranački dijalog na dva kolosjeka

Stranka koju vodi je, ističe Vučić, odredila delegaciju za dijalog.

"Tu će biti dvije vrste razgovora. Oni koji ne žele da stranci vode dijalog, i to je veći dio. Saša Radulović danas je najsnažniji od opozicionih stranaka. I oni koji žele da im stranci vode dijalog", ističe Vučić.

To, navodi, znači da će dijalog da se vodi na dva kolosjeka.

"Meni je olakšavajuće da oni koji žele sa strancima da razgovaraju su odavno rekli da ne žele sa mnom da razgovaraju. Spreman sam sa ovima koji žele da razgovaraju bez posredstva stranaca, ja sam spreman i to bi bila moja obaveza da u tome učestvujem", istakao je Vučić.

Najviše primjedbi iz EU imam uvijek oko Kine i Rusije

Najviše primjedbi imam uvijek oko Kine i Rusije iz EU, kaže Vučić.

"Imam i ja primjedbe na njih. Nije to razgovor u kojima neko dođe pa vas lupa po glavi, a vi ćutite. Ja ih saslušam i odgovorim", dodaje.

Gotovo nikada, kaže, ne govore o opoziciji i medijima. To vam, navodi, govore u institucijama EU.

"Mi ćemo da čuvamo prijateljstvo sa Rusijom i Kinom, a oni neka pričaju", istakao je Vučić.

Morate regionalno da jačate

Vučić navodi da neki ljudi misle da nije vrijeme da razmišljaju o tome šta je kovid sve promijenio.

"Drastično se mijenjaju odnosi snaga svuda. Morate regionalno da jačate. Imamo možda najbolje odnose sa Sjevernom Makedonijom, sa Albanijom sve bolje, sa Crnom Gorom vjerujem da će ih biti, sa BiH vrlo pristojne", navodi Vučić.

Portal Analitika