Region

Predsjednik Srbije tvrdi da je „neko spolja“ rezolucijom o genocidu vratio region 30 godina unazad

Vučić u Mostaru: U Srebrenici se desio užasan zločin, Sarajevo da ne obmanjuje

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Mostaru da se u Srebrenici desio "užasni zločin", ali je poručio da iz Sarajeva ne treba da "obmanjuju" narod i da govore da je na primjer pucao iznad tog grada.

Vučić u Mostaru: U Srebrenici se desio užasan zločin, Sarajevo da ne obmanjuje Foto: SRNA/ BORISLAV ZDRINJA
Portal AnalitikaIzvor

„Valjda Srbija treba da se raduje što se u planiranoj Rezoluciji o genocidu u Srebrenici ne pominju Srbi. Pa ni mi nećemo pominjati narode kad budemo podnosili rezolucije o Jasenovcu i Kragujevcu“, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje o rezoluciji o Srebenici.

On je izjavio da je region vraćen 30 godina unazad, a da to „sve rade oni koji su govorili nemojte da se vraćate u prošlost“.

Vučić je, tokom obilaska 25. Međunarodnog sajma privrede u Mostaru, novinarima rekao da je stranom faktoru prošlost dobra kad im odgovara, a nije kad ne, kao i budućnost, i to ilustrovao primjerom odbijanja ruske rezolucije u UN o agresiji na Srbiju, kad je objašnjeno da je to davno bilo, a isto nije promijenjeno za Srebrenicu, koja je bila još ranije.

„Vratili su nas da idućih 10 godina ne izađemo iz te teme. To je neko namjerno spolja uradio“, konstatovao je on.

On je naglasio da je Međunarodni sud pravde utvrdio da u Srbija „ni na koji način nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici, gdje jeste učinjen učinjen užasan zločin“.

Portal Analitika