Region

Velika ulaganja u zdravstvo i vojsku

Vučić: Srbiji je cilj održavanje mira po gotovo svaku cijenu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je ocijenio da situacija u svijetu kompleksna, da jedna mala zemlja koja ima problema sa svojim teritorijalnim integritetom mora da računa na to, a da je cilj Srbije održavanje mira i stabilnosti "po gotovo svaku cijenu".


Vučić: Srbiji je cilj održavanje mira po gotovo svaku cijenu Foto: Foto: Dragan Milovanović; novosti.rs
agencijeIzvor

On je na početku sastanka sa predstavnicima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU), na teme spoljne politike Srbije i dijaloga Beograda i Prištine, kazao da je od presudnog značaja da se dođe do dogovora sa Prištinom i da ne dođe do razbuktavanja "strasti" u Bosni i Hercegovini.

"Slučaj Jermenije i Azerbejdžana pokazala koliko su opasni zamrznuti konflikti, koji je pokazao i apsolutnu nemoć međunarodne zajednice... Niko ne može ništa osim da da dva saopštenja, i to je nama nauk, da postoji više jakih partikularnih interesa i da moramo da budemo u svakom trenutku spremni da sačuvamo svoju zemlju", rekao je Vučić.

On je naveo da "ne može otvorenije da govori o stavovima države kako ne bi kršio nacionalnu bezbjednost", a da je pojedinim međunarodnim partnerima dijalog važan samo kada pokušavaju da ostvare svoje interese.

On je naveo da se spoljna politika vodi kako bi se zemlja pozicionirala i održalo mir i da je izuzetno važan rad na ekonomskom napretku države.

Vučić nje naveo i da se na tri osnovna stuba zasniva snaga svake države, na političkoj snazi koja se odražava time "koliko možete da pravite dogovore sa različitim organizacijama i institucijama", snaga sopstvene armije, kao i ekonomija i snaga zdravstvenog sistema pojedinačne zemlje.

"Najviše proporcionalnoj svojoj veličini i BDP-a možemo da ulažemo u zdravstvo, više nego ikada ulažemo u svoju vojsku... Nastavićemo da se borimo za ubzanja svog evropskog puta, ali se nećemo odricati svog prava da iskažemo mišljenje bilo kome, ma kako se taj neko zove", kazao je Vučić.

Dodao je da će nova vlada odraziti težnje za ubrzano pristupanje EU i da se neće odustajati od evropskog puta iako je većina država članica priznala Kosovo.

Kao najvažnije zadatke u predstojećem periodu vidi "vrlo teške, vrlo loše" razgovore na temu Kosova i Metohije, dodatno otežane blagim stavovima EU prema Prištini.

"Da mi nešto nismo ispinuli sedam i po ili osam godina, bolje da ne govorim kakve bi posledice bile... Na to moramo da se naviknemo jer oni koji su ljuljali Kosovo od nastanka do tinejdžerkosg doba, šta god to neposlušno dijete da uradi, biće na njegovoj strani", dodao je Vučić.

Rekao je i da će nastaviti da insistira na dijalogu, na očuvanju srpskog stanovništva na Kosovu, uz procjenu da trenutno oko 95.000 Srba živi na tom prostoru.

"Ti ljudi žive od danas do sutra... Zato ću do kad sam predsjednik dati sve od sebe da se približimo kompromisnom rješenju, iako mi se čini da nikada dalje tome nismo bili, najmanje krivicom Srbije", kazao je Vučić.

 

Vučić  u radnoj svesci za drugi razred Vučić  u radnoj svesci za drugi razred Vučić  u radnoj svesci za drugi razred Vučić  u radnoj svesci za drugi razred
2
Vučić u radnoj svesci za drugi razred
03.10.2020 09:41
Student Vučić na svečanom prijemu: Srećan sam što krećem u ostvarenje snova Student Vučić na svečanom prijemu: Srećan sam što krećem u ostvarenje snova Student Vučić na svečanom prijemu: Srećan sam što krećem u ostvarenje snova Student Vučić na svečanom prijemu: Srećan sam što krećem u ostvarenje snova
2
Student Vučić na svečanom prijemu: Srećan sam što krećem…
02.10.2020 17:29

 

Portal Analitika