Region

Vučić: Pregovori sa Kurtijem neuspješno okončani

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su današnji pregovori beogradske i prištinske delegacije u Briselu neuspješno okončani, pošto premijer Kosova Aljbin Kurti nije prihvatio kompromisni predlog Evropske unije.

Vučić: Pregovori sa Kurtijem neuspješno okončani Foto: RTS
N1Izvor

„Imali smo razgovore i mislim da su oni neuspješno završeni u smislu pronalaženja jasnog puta ka normalizaciji odnosa. Svi mi imamo svoje predloge, na kraju mi smo kao Srbija prihvatili kompromisni predlog Evropske unije. Kurti nije želio da ga prihvati i sastanak je okončan“, kazao je Vučić.

Prema predsjednikovim riječima tokom razgovora je uglavnom bilo neprijatnih situacija.

„To je logično svi se bore za svoje. Jasno je da Kurti izbjegava da formira zajednicu srpskih opština“, dodao je Vučić.

Dodao je da Srbija ne bježi od svojih obaveza, kao i da su i Srbija i EU kazale kako stvari treba da se odvijaju.

„I takav njihov predlog mi smo prihvatili, uprkos tome što on nije nimalo lak za nas, a Kurti je odbio“, rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, predlog je podrazumijevao da se prvo razgovara o ZSO i o tome ima li kredibilnog procesa u njenom formiranju ili ne.

„Ako bismo ustanovili da je kredibilan, paralelno bismo krenuli da radimo na onome što su naše obaveze. Međutim, druga strana to nije prihvatila“, ponovio je Vučić.

Objasnio je da evropski predlog podrazumeva da se ide paralelno.

„Znaju da prvo mora da ide asocijacija ili zajednica srpskih opština. Suština je da ne žele. Kada pitate Kurtija hoćeš li da prihvatiš formiranje ZSO, vi nikada ne dobijete pozitivan odgovor“, kazao je Vučić.

Istakao je da odbijanje da se postigne sporazum Srbiju vodi samo u veće probleme.

„Nadam se da ćemo u budućnosti pronaći neka rješenja, jer ovako ne idemo samo u ćorsokak, već u nešto što je nepoznato“, rekao je Vučić.

Na sastanku se razgovaralo i o situaciji na sjeveru Kosova i Metohije, pokrenuta su pitanja ilegalne eksproprijacije, iseljavanja Srba iz kosovskih institucija i mjesta gdje rade.

„Verujem da će na tzv. bijeli papir Kurti morati da odgovori na ekspropijaciju, a što se tiče izbacivanja Srba – ne vjerujem“, kazao je Vučić.

Portal Analitika

Komentari (4)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
k kivivravedra_neregistrovani
14.09.2023. 17:36

Cilj vam je oformiti ZSO i onda je prvom prilikom otcijepiti i prisajediniti Srbiji. Nije Kurti budala on samo traži garancije da se to ne dogodi i da ta ZSO ili kako je zvali ne bude država u državi kao što ste napravili od RS i sada tamo tinja problem. Dakle možeš ti Vučiću pričati bajke ali vaš cilj je velika Srbija ,sa sjeverom Kosova ZSO sa RS i sa CG zato se i naoružavate i čekate priliku. Postoje dva scenarija prvi je da vaši eskadroni ubačeni iz Srbije ciljano izazovu krvoproliće gdje ćete pobiti svoju nejač optuživši Albance i tako bi imali pokriće da upadnete vojskom dolje. Tada bi se dogodilo i prisajedinjenje RS. I postoji druga opcija a to je Putin, gdje očekujete da on slomi Ukrajinu kako bi tada stao na stranu Srbije koja se nikada nije ogradila od Putinovog zločina i jedina zemlja u Europi tu agresiju naziva specijalnom operacijom i glumata nekakvom željom da uđe u EU. Naravno niti jedna opcija za veliku Srbiju neće se dogoditi jer Turska je čuvar BiH i Kosova zauvijek.

2
1
H Hunter6
14.09.2023. 15:59

Ma sto kazes??? Hahahaha A cilj je bio da uspiju?

2
1
c cgwwwww_neregistrovani
14.09.2023. 13:30

vi nemizete sami sa sobom a kamoli sa kurtijem

4
1
V Vitao_neregistrovani
14.09.2023. 12:49

Joj kad vidim ovog bolesnika zgrabe me nervi

11
1