Region

Predsjednik Srbije izjavio da je skoro pa uvjeren da će, kako je rekao, „kineski prijatelji biti protiv“

Vučić o rezoluciji o Srebrenici: Mađarska će sigurno glasati protiv, a neće glasati ni Slovačka, Kipar…

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Mađarska sigurno glasati protiv rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, kao i da je siguran da za rezoluciju neće glasati ni Slovačka, ni Kipar.

Vučić o rezoluciji o Srebrenici: Mađarska će sigurno glasati protiv, a neće glasati ni Slovačka, Kipar… Foto: Printscreen
Portal AnalitikaIzvor

"Nadam se i vjerujem da prijatelji, lični moji i prijatelji ove zemlje iz Emirata i Bahreina neće glasati za", rekao je Vučić, prenosi RTS.

Dodao je i da je skoro pa uvjeren da će, kako je rekao, „kineski prijatelji biti protiv“.

"I to po prvi put i to je od velikog značaja. Ja sam razgovarao sa predsjednikom Sijem lično o tome i on je meni ukazao na to koliko mu je odvratno sve što rade protiv Srbije i beskrajno mu hvala na tome", poručio je Vučić i istakao da je riječ o odgovornom i ozbiljnom čovjeku.

Istakao je da Srbija radi sve što može, ali da je Srbija mala zemlja u odnosu na linijiu Berlin-London-Vašington, koja se zalaže za usvajanje te rezolucije.

Vučić je rekao je da zemlje uoči sjednice Generalne skupštine UN trpe ogromne pritiske.

"Za sedam dana, baš u ovo vrijeme će, pretpostavljam, da se završi sjednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Oni će formalno da pobijede. Ja mislim da će svaki građanin Srbije, bez obzira na nacionalnost, da se osjeća ponosno", rekao je predsjednik Srbije.

Rekao je da su večeras konačno dobili potvrdu za neke da će da budu uzdržani.

"Neki koji su bili uzdržani, pod pritiskom su ih natjerali da budu protiv. Svi oni koji ne uđu u salu, ili kako to se kolokvijalno u politici kaže, budu u toaletu, namjerno. Uzdržani i protiv su oni koji nisu htjeli da glasaju za rezoluciju. Znam pod kakvim su pritiskom zemlje i znam kako nam se neki prijatelji izvinjavaju. I to prijatelji dokazani i pokazani više puta", rekao je Vučić.

Portal Analitika