Region

"To je moje prvo pitanje"

Vučić o najavljenoj skupštini UN o Srebrenici: Zašto baš sada, na 29. godišnjicu, pa to nije ni okrugli broj

Nakon što je danas u Beogradu održan sastanak političkih predstavnika BiH entiteta Republike Srpske sa rukovodstvom Srbije na temu međusobnih odnosa i najavljenoj  Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) na kojoj će se raspravljati o rezoluciji o Srebrenici, oglasio se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.


Vučić o najavljenoj skupštini UN o Srebrenici: Zašto baš sada, na 29. godišnjicu, pa to nije ni okrugli broj Foto: Iks/Milorad Dodik
Portal AnalitikaIzvor

Vučić je upitao zašto se baš sada poteže pitanje rezolucije o Srebrenici.

„To je moje prvo pitanje. Obilježavate 29. godišnjicu, pa to nije čak ni okrugla godišnjica. A što niste 28? Što niste 25? Što niste 26? Što niste čekali 30“, upitao je Vučić, navodi Danas.

Vučić je na to pitanje - sam ponudio odgovor.

„Zato što znaju da će da imaju manje vlada koji bi to podržali sljedeće godine nego što je to slučaj danas. Zato što globalni jug dobija sve više prostora u svijetu, zemlje se oslobađaju kolonijalnih stega, neće više da im služe i da ih slušaju kao što su ih slušali tada i to je jedan od razloga“, rekao je on.

Takođe, Vučić je upitao i hoće li ova rezolucija da dodatno podijeli narode i zemlje u svijetu ili će to da bude jednoglasno kao i svaki put što je usvajano.

Portal Analitika