Crna hronika

Sud traži da se razjasne kontradiktornosti

Vraćena na dopunu optužnica zbog upotrebe suzavca tokom ustoličenja Joanikija

Rješenjem Osnovnog suda u Cetinju, sudija Borko Lončar vratio je optužnicu od 1. avgusta 2023. godine kojom se okrivljenom Radu Kruniću stavlja na teret izvršenje krivičnog djela mučenje podstrekavanjem, a okrivljenom Milanu Lončaru izvršenje krivičnog djela mučenje, tokom ustoličenja srpskog mitropolita Joanikija na Cetinju, 5. septembra 2021. godine.

Vraćena na dopunu optužnica zbog upotrebe suzavca tokom ustoličenja Joanikija Foto: Pobjeda
Portal AnalitikaIzvor

Sud traži da se razjasni kontradiktornost između broja upotrijebljenih hemijskih sredstava kritične prilike koji se navode u dispozitivu optužnice, u odnosu na broj upotrijebljenih hemijskih sredstava koji se navode u izvještaju o PEU vještačenju koje je izvršeno od strane Forenzičkog centra Crne Gore 29. juna 2023. godine.

Takođe se traži da se razjasni na koji način je došlo do nastanka povreda kod oštećenih, budući da je u izvještaju Forenzičkog centra o PEU vještačenju od 29.juna 2023. godine, navedeno da upotrijebljena hemijska sredstva nemaju opasnost od povreda.

„Razjasniti od kog ili od kojih hemijskih sredstava je došlo do povrede kod oštećenih, da li od hemijskih sredstava koje je upotrijebio okrivljeni Lončar Milan, ili nepoznati policijski službenik, te da li je do povreda došlo prilikom upotrebe hemijskih sredstava po naredjenju okrivljenog Krunić Rada, ili bez tog naređenja“, ističe sud.

Traži i da se u dispozitivu optužnice navedu radnje podstrekavanja i u pravcu kog krivičnog djela, kao i radnje kojima je to učinjeni.

„Osim toga navesti sve radnje koje je se odnose na krivično djelo na koje je drugi okrviljeni podstreknut uključujući umišljaj i radnje kojima je podstreknut, pri čemu je potrebno imati u vidu prethodno naložena utvrđenja za dopunu istrage“, navodi sud.

Dopunu istrage ODT Cetinje će obaviti u roku od dva mjeseca od dana vraćanja optužnice i spisa predmeta.

Portal Analitika