Portal Analitika
 • Politika
 • Društvo
 • Abiznis
 • Sport
 • Kolaž
 • Region / Svijet
 • Kultura
 • Nauka / Tehnologija
 • Kolumne
 • Savremena karijatida
 • Ostalo
Crna hronika

Jedan od zastupnika nekadašnjeg savjetnika predsjednika Crne Gore i dugogodišnjeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića, upozorava na zabrinjavajuće postupanje SDT-a

Volkov: Veljović u pritvoru, a tužilac već dva mjeseca nije sproveo nijednu procesnu radnju

Od dana kada je Veselin Veljović saslušan u svojstvu osumnjičenog, 24. jula, do danas, Specijalno državno tužilaštvo nije preduzelo niti jednu procesnu radnju. Zapanjujuće, nevjerovatno i zabrinjavajuće, jer se radi o saslušanju samo jednog svjedoka, kazao je Pobjedi advokat Mihailo Volkov, koji je jedan od pravnih zastupnika nekadašnjeg savjetnika predsjednika Crne Gore i dugogodišnjeg direktora Uprave policije.

Volkov: Veljović u pritvoru, a tužilac već dva mjeseca nije sproveo nijednu procesnu radnju Foto: Pobjeda/Dragan Mijatović
PobjedaIzvor

Veljović je uhapšen zbog sumnje da je počinio krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja. Tereti se da je posredstvom „Skaj“ aplikacije, 22. decembra 2020. godine, obavijestio biznismena Aleksandra Mrkića da se sprema pretres jednog magacina gdje su skladištene nelegalne cigarete i tako zloupotrijebio službeni položaj. Ova „Skaj“ komunikacija je navodno dobijena od Europola.

"Pritvor je izuzetak, mjera koja obavezuje na izuzetno hitno postupanje. Za efikasno sprovođenje i okončanje istrage, posebno u pritvorskim predmetima, odgovornost je na državnom tužiocu, koji mora preduzimati sve mjere koje mu zakonom stoje na raspolaganju kako bi se postupak istrage blagovremeno okončao, a time i pritvor sveo na najmanju potrebnu mjeru. Ovdje se da zaključiti da postupajući tužilac ne samo da nije postupao sa posebnom hitnošću, nego je zapaženo potpuno odsustvo bilo kakve aktivnosti u pravcu saslušanja jednog jedinog svjedoka u prethodnih skoro dva mjeseca, koji su mu, uzgred, lako dostupni", ističe Volkov.

On ukazuje na odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, čija je praksa u pritvorskim predmetima, kako kaže, nedvosmislena i nalaže hitno postupanje.

"U slučaju Veselina Veljovića ovakvo postupanje tužilaštva posebno je zabrinjavajuće zbog činjenice da je u momentu lišavanja slobode Veljović bio narušenog zdravstvenog stanja. Tokom trajanja pritvora njegovo stanje se pogoršalo, o čemu imaju dokaze u UIKS-u. Mom branjeniku je od renomiranih stručnjaka preporučen svakodnevni visokospecijalizovani medicinski nadzor, a koji svakako nije moguć u prostorijama UIKS-a", naglašava Volkov.

Veljovićev advokat ocjenjuje da je dodatno zabrinjavajući „materijalno-pravni elemenat pritvora, to jeste postojanje osnovane sumnje“ u ovom slučaju. Objašnjava da Specijalno tužilaštvo osnov sumnje nalazi u „Skaj“ prepisci, navodno, njegovog branjenika sa drugim osumnjičenim u istom predmetu, ali da „i SDT i odbrana znaju da u tim prepiskama nema ničega krivično-pravno relevantnog“.

"Istovremeno, SDT ne daje dokaze kojima potkrepljuje tvrdnje da se sa jedne strane u tim prepiskama na „Skaj“ platformi nalazi moj branjenik, što, uzgred, on u cjelosti negira. Ono što dodatno obesmišljava ovako datu pravnu konstrukciju SDT jeste činjenica da mom branjeniku stavljaju na teret, između ostalog, radnju (prepisku) krivično djelo (zloupotreba službenog položaja) za period, između ostalog, kada je isti bio savjetnik predsjednika države. S tim u vezi je više nego nejasno kao se mogla zloupotrijebiti funkcija savjetnika predsjednika države, sa opisom poslova koje prate tu dužnost, a sve u funkciji izvršenja radnje krivičnog djela kako to tvrdi SDT obrazlažući osnovanu sumnju", naglašava Volkov.

Kategoričan je da sve ovo „navodi na zaključak da je sam pritvor cilj i kazna Veljoviću protiv kojeg se u posljednje dvije godine pokreće treći postupak“.

"U svakom slučaju, očekujemo, a što smo i urgirali, da postupajući tužilac ubrza rad na ovom pritvorskom predmetu, da sasluša predloženog svjedoka, koji je, uzgred, više nego lako dostupan, kako bi odbrana prišla sudiji za istragu sa prijedlogom za jemstvo", naglašava on.

Zaključuje da je ovakvo postupanje tužilaštva neprofesionalno i neprihvatljivo „kada je u pitanju ograničenje slobode nekog lica“, jer se u takvim predmetima mora postupati u hitnim procedurama.

"Nastaviću da se borim i radim za interes čovjeka koji mi je ukazao povjerenje, koji je već skoro dva mjeseca lišen slobode, a da tužilac nije našao za shodno da sprovede makar jednu procesnu radnju za to vrijeme. Osim toga, na hitno postupanje obavezani su zakonima", zaključio je Volkov.

Veljoviću, Muju Nikočeviću i Nikoli Mrkiću produžen je 23. avgusta pritvor za još dva mjeseca, odlukom krivičnog vanraspravnog vijeća Višeg suda.

U slučaju Veljovića, pritvor mu je produžen zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke, Mrkiću zbog opasnosti od bjekstva, a Nikočeviću zbog opasnosti od bjekstva i ponavljanja krivičnog djela.

Osumnjičeni Aleksandar Mrkić i dalje je u bjekstvu.

SDT je 28. jula blokiralo imovinu osumnjičenima aktom KTI-S.BR.143/20 od 26. jula 2023. godine.

Portal Analitika

Komentari (10)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
L LipaLipa_neregistrovani
19.09.2023. 12:27

... Veljovica uhapsili karajem jula u sezoni godisnjih odmoara, ... sto se tice zdravlja mislim da mu je bolje da je u zatvoru, ... ima zdrastvenu njegu, mogucnost da rano lijeze i sl.tj.lekovito, ... aj'zdravo, ...

0
3
l ljuma_neregistrovani
19.09.2023. 12:15

ne branim Veljovića ali ovo je politička optuznica

3
0
N Nikk_neregistrovani
19.09.2023. 11:54

Neka i on malo odmori u Spužu. Zaslužio je......

1
4
R Ranko_neregistrovani
19.09.2023. 08:22

Kad ce na red tvoj stan koji si dobio od Boskovica? 75m2 za 9300 eura,novogradnja! Je li to pravda,a Mihailo?

5
15
Z Zdravko_neregistrovani
19.09.2023. 08:20

Ko ce tebe da zastupa za ona nezakonita unapredjenja i nanosenje stete budzetu kroz to? Bio si predsjednik komisije Mihailo.

4
13
R Rajko_neregistrovani
19.09.2023. 06:25

Nijesi upozoravao na zapanjujuce poteze dok je SDT bio DPS-ovski. Sad ti smeta.Sjedi dolje Mihailo!

5
18
O Ombudsman_neregistrovani
19.09.2023. 06:11

kojeg nemamo, ne oglasava se po ovom pitanju kao i po svim pitanjima koja su škaljiva...ćuti. Bjekovic koji ne štiti ljudska prava građana vec osluškuje vlast, da se nebi zamjerio. Umjesto da podnese ostavku zbog nerada ili bude smijenjen on hoće još jedan mandat zato je i bio kod Milatovica da bude na usluzi....

21
2
J Joko_neregistrovani
19.09.2023. 06:04

Mico, ne rece kako si dobio stan od Ministarstva idbrane za 10k.

5
17
G Gevara_neregistrovani
19.09.2023. 05:54

Karma......

3
16
L Ljudska_prava_neregistrovani
19.09.2023. 05:37

Đe vam je Ombudsman Bjeković? DPS ga je tu instalira. Eeeee, neće Sićo protiv vlasti, ma ko ona bila 🤣 Uz vlast vazda. I to malo nade što je dolazilo iz te institucije, Sićo je uništio. No kad ga čujem kako čita presude sudijama, dođe mi da bačim diplomu. On koji nema ni pravosudni, dana u pravosuđu da uči sudije 😠 Zemljo otvori se, kud ide ovo sudstvo ???

28
2