Politika

Stav

Vojvodino pokajanje

Dok Mandić ''okajava grijehe'', još nema nijednog drugog kandidata. Pa ni onog ''suverenističkog''. Svakim danom vremena za kampanju je sve manje pa ostaje da se vidi kakvi su dalji potezi onih koji bi trebalo da brane Crnu Goru 

Vojvodino pokajanje Foto: PA
Alek Barović
Alek BarovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Crnogorska politička zbilja puna je iznenađenja i davno sam rekao da me ništa više ne može iznenaditi. Međutim, iznenađenja vrebaju i onamo đe smo ubijeđeni da ih ne može biti.

Da mi je neko prije tri godine rekao da će se kampanja Andrije Mandića svoditi na to da se kaje zbog svoje prošlosti, ne bih mu vjerovao. A samo prije tri godine u Skupštini je pozivao svoje ratne drugove da otkopavaju oružje. To oružje trebalo je valjda upotrijebiti protiv Crnogoraca, Bošnjaka i Albanaca? Ako nije, ne vidim svrhu zašto bi se uopšte i potezalo. Sigurno ne zbog lova na golubove ili neku krupniju divljač.

Kaže Mandić da se ne ponosi nekim stvarima koje je rekao, a da zbog nekih čak i žali. Hrišćansko poimanje opraštanja nalaže da se oprosti, međutim zdravi razum i iskustvo govore da mu se ipak ne može vjerovati. Što bi stari Trojanci rekli: „Ne vjeruj Danajcima ni kad darove donose''. Slično bi se moglo parafrazirati za našu zbilju i reći da ''vojvoda dlaku mijenja, ali ćud nikad''.

Za kajanje, makar ono pred biračima, kasno je

I dok u spotu gleda sebe u nacionalističkim zanosima, Mandić odmahuje glavom lijevo desno u znak negodovanja. Prosto da čovjek pomisli kako je dotični doživio prosvjetljenje, pa samo što još ne postane budistički monah i preseli se na Tibet da propovijeda mir u svijetu. Realnost je, nažalost, drugačija – nije Mandić doživio pacifističku katarzu nego je dobro plaćeni stručnjak za politički marketing procijenio da od ''old school'' četničke priče nema 'ljeba.

U političkoj trci za drugo mjesto nijesu dovoljni najdesniji desni glasovi onih koji vele da im je Srbija matica, pokoji od Kneževićevih spomenica-litijaša i desetak Medovih Crnogoraca. Pogotovo kada je konkurencija velika, pa čak i kad je procenat Danilovićeve partije. Svjesni su svi da će se borba za drugo mjesto lomiti u nekoliko glasova. Zato treba privući svakoga.

Okej, to bi možda i bilo moguće da ne znamo ko je Andrija Mandić. Moj đed često voli da kaže ''najgore je što se znamo''. I zaista, uz svu tu Rajovu vrhunsku kampanju, ogromna sredstva i mrežu agitatora, ipak znamo ko je on. Za kajanje, makar ono pred biračima, kasno je.

Mislim, Rajo se kaje jer je učestvovao u dijeljenju građana Crne Gore. Svakako legitimno. Ali postavlja se pitanje zašto nije uradio ništa da se to spriječi? Primjera ima milion samo u potonjih mjesec dana đe su njegovi partijski vojnici sijali mržnju i strah među nesrpskim stanovništvo. Đe je reakcija ''iskrenog pokajatelja'' i pretendenta na mjesto predsjednika Crne Gore? Nema je!

Koliko je vjerovatno da bi sjutra Andrija Mandić otišao da se pokloni žrtvama genocida u Srebrenici koji i počiniše ''njegovi ratni drugovi''? Ili da osudi agresiju Rusije na Ukrajinu, čestita Dan nezavisnosti Kosovu? Nimalo.

Predstoje nam veoma zanimljivi izbori

Eto najboljeg dokaza da su mahanje glavom, mrštenje na sebe i ostala patetika zapravo samo dio političke kampanje. U onom trenutku kada bi zasjeo na tu poziciju odmah bi se vratile ideje o otkopavanju oružja, ponovnom ''ujedinjenju'', četništvu i svemu ostalom što je karakterisalo njegovu politiku u posljednjih dvadesetak godina.

Na stranu sve pomenuto, ali jedini je on uveliko započeo kampanju. Dok Mandić ''okajava grijehe'', još nema nijednog drugog kandidata. Pa ni onog ''suverenističkog''. Svakim danom vremena za kampanju je sve manje pa ostaje da se vidi kakvi su dalji potezi onih koji bi trebalo da Crnu Goru brane.

Svakako, predstoje nam veoma zanimljivi izbori. Nesumnjivo da će se na njima odlučivati da li će država nastaviti još žešće na putu posrnuća ili će barem malo uspjeti da se izvadi iz svega toga. S druge strane, u politici pokajanja nema, pogotovo kada cio život uložite u neku ideju, koliko god ona pogrešna bila. A kome će na kraju biti ono „trt Milojko“ ostaje da vidimo.

Portal Analitika

Komentari (54)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
Č Čuvamo_neregistrovani
21.02.2023. 19:36

Ne. To oružje je trebalo biti upotrijebljeno protiv nacista i fašista. I biće, sve dok je istih na slobodi.

8
1
D Deven_neregistrovani
21.02.2023. 19:21

Idemo Mandić do pobjede!!!

7
28
z zzzzzzzxx_neregistrovani
21.02.2023. 19:43

@Deven_neregistrovani ……. a cetnici stvarmo imau svi iste face…. vidite kako je vojvoda lep a izgled mlogo zbori….. mada je neshvatljivo zna da nema sansi a kandiduje se!mozda ako bude jedini kandidat moze li to bit?

15
1
S Suljo_neregistrovani
23.02.2023. 19:00

@Deven_neregistrovani .E moj Deven,ne može biti da četnički vojvoda postane predsjednik Crne Gore u kojoj žive narodi i nacije koje baštine najbolje civilizacijske vrijednosti a to su : Antifašizam, Evropsku budućnost ,NATO pripadnost i suživot sa svima bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost.

8
0
M Mina_neregistrovani
21.02.2023. 19:05

Kada može Milo da se kaje zbog ranijih izjava mogu i ostali.

10
16
l lol_neregistrovani
21.02.2023. 19:37

@Mina_neregistrovani Hehehehe

7
2
V VojvodaOdKrnjeJele_neregistrovani
21.02.2023. 14:23

Manda rece da se kaje, i to onako kroz plac i da ce sve uraditi na pomirenju. Za pocetak neka prizna Crnogorsku Pravoslavnu Crkvu, neka nas ne terorise i omalovazava.

35
3
J Jozo_neregistrovani
21.02.2023. 14:21

Onaj dan racunah da ode ka nebeskom narodu sa balonom. Nesto mu ne ide ne stize ka sto ce biti sa izborima . Cus da on bude nama presjednik . Ako on bude nas nemalo .

28
2
O Omer_neregistrovani
21.02.2023. 13:57

Kuku nestade nam drzava ljudi budite se da mijenjamo predsjednika sto prije, mora bolje e postasmo dio srbije plate najmanje ikad

25
4
M Miljenko_neregistrovani
21.02.2023. 13:15

Pot hitno mora Milo da se kandiduje i da postane presjednik drzave . Jer sa ovim presjednikom koji je trenutno , mi postasmo pravoslavna dzamahirija dotakli smo dno dna!

27
3
Z Zora_neregistrovani
21.02.2023. 12:00

Jednom četnik, uvijek četnik! Nemoj te se zavaravati - suverenisti, oooo suverenisti!!

43
0
A Alo_neregistrovani
21.02.2023. 13:31

@Zora_neregistrovani pravim suverenistima se ne moras brinut, samo ovim prikrivenima koji u sustini nikad i nijesu bili suverenisti, nego interesdzije.

24
1
Z Zagor_neregistrovani
21.02.2023. 10:40

Vojvoda koljenica je sinonim hrabrosti,tzv postenja,botovi za vas je Cetinje duhovna vertikala,koju nikad razumjeti necete,posto volite tudje,a svoje mrzite.

36
0
M Mirza_neregistrovani
21.02.2023. 09:58

Trenutni predsjednik je doveo dotle da se Cetinjani hrane u narodnu kuhinju crkve Srbije. Vrijeme je da dovedemo Mila za presjednika da poboljsa stvari i dovede ovu drzavu u red

36
7
P Ponos_neregistrovani
21.02.2023. 10:30

@Mirza_neregistrovani Idete junački da ručate u "Crkvu Srbije" (čak ne znate ni kako se zove), a ustoličenje Mitropolita "Crkve Srbije", mora da obezbedjuje vojska i policija, urinirate uz ogradu Manastira, za koji su vjekovima ginuli Crnogorci i čiji su mitropoliti bili i svjetovna i duhovna vlada...Ko ste vi ustvari!?

37
2
L Ljubo_neregistrovani
21.02.2023. 11:52

@Mirza_neregistrovani ... Da dovedemo Mila za predsjednika ( CG ), sa mjesta predsjednika na mjesto predsjednika. Imao je i do sada dovoljno vrijemena da je dovede u red. Ili prvi mandat sluzi da se dovede u nered da bi mogao da trazi drugi nandat kako bi je doveo u red?

7
24
K Kiro_neregistrovani
21.02.2023. 09:50

Bas me interesuje kako ce komentarisati ostale kandidate. Nadam se britko kao Mandica.

3
20
b bbmx_neregistrovani
21.02.2023. 09:37

Ruku pomirenja" pruza nam četnički vojvoda koji ne priznaje samo postojanje Crne Gore kao samostalne i nezavisne drzave a kandiduje se za njenog predsjednika ?! Ne priznaje crnogorsku naciju, pravo na crkvu, jezik, istoriju, tradiciju kulturu vec to pripisuje drugom narodu i drzavi. Prvostepeno osudjen na zatvorsku kaznu od pet godina za jedno od najtezih krivicnih djela. Ima drzavljanstvo i pasos druge drzave gdje upisan u biracki spisak ali to AV nikad nece dostaviti nasem DIK - u. Ne postuje drzavne simbole Crne Gore. Sjedi i cereka se kad se intonira drzavna himna. Prijeti manjinama i diskeiminise sve koji nisu Srbi i pravoslavci. Obozavatelj ratnih zlocinaca. Poziva na nasilje, sukobe i rat sa neistomisljenicima. Kleronacionalista i sovinista koji prima sablje od ministara dr drzave za rad protiv svoje zemlje. Poziva Hristove vojnike i ratne saborce na otkopavanje oruzja. Podrzava rusku agresiju na Ukrajinu. Antizapadno i antiamericki orijentisan. Protiv je NATO, EU i euroatlansk

45
2
S Slobodarka_neregistrovani
21.02.2023. 09:10

Bravo! Svaka ti je na mjesto ,bice ,"trt Milojko " i te kako .....ajmo Crnogorci i Crnogorke prst na celoooo..

40
4
i igor_neregistrovani
21.02.2023. 09:29

@Slobodarka_neregistrovani Slažem se, prst na čelo je trebalo odavno da stavite. Baš kasnite, jedno 30 godinaq, ali dobro, bolje ikad nego nikad. Sve što su vjekovima podrazumijevale riječi, Crna Dora i Crnogorci pokušavate da urnišete. Valjda vam neće poći za rukom, pošto mnogo silniji i pametniji od vas, to nijesu uspjeli.

34
3
Ć Ćalasan_neregistrovani
21.02.2023. 08:40

Nema tu ni kajanja ni pokajanja. Za ovu sortu homo sapiensa etika je zarobljena četničkom logikom Palanke Zla.

43
6
R Rade_neregistrovani
21.02.2023. 09:38

@Ćalasan_neregistrovani Palanka i varošica je tvoje sirotinjsko Cetinje i vi koji ne znate dalje od nosa.

7
31
M Miraš_neregistrovani
21.02.2023. 10:21

@Rade_neregistrovani PROČITAJ " FILOSOFIJU PALANKE " OD R. KONASTANTINOVIĆA, PA ĆEŠ SHVATITI DA PALANKA NIJE GRAD NEGO MENTALNO STANJE DUHA. Ali nemoj, možda ti je kasno!

34
1
V Valdanos_neregistrovani
21.02.2023. 07:56

Steta sto je ovaj pametni momak skrajnut na marginu politicke scene. Da vise paznje posvecujemo njemu i Danilu Marunovicu, mozda bi mogli vidjeti novi crnogorski pokret koji bi animirao glasace da se probudimo iz ovog kosmara. Ovako mnogi kao ja i slicni patrioti nemamo za koga da glasamo i jedino sto nam ostaje u ovoj politickoj mocvari je bojkot svih izbora.

36
8
d danilos_neregistrovani
21.02.2023. 11:24

@Valdanos_neregistrovani - Bojkot znači da vi želite status quo? Dakle, da ostane ovo veliko ZLO na vlasti? Pokušajte da glasate za CG? Bilo koji pro-CG kandidat je bolji od DF-ovaca i ostalih mrzitelja CG?

26
1